Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 215677 | Bouwkundig element

Bloemisterij

Alfons Braeckmanlaan 430 (Gent)
Bloemistenwoning met aansluitend een grote inpakhal, watertoren en stookplaats met schoorsteen. Volgens een bouwaanvraag van 1909 werd de woning gebouwd in opdracht van Augustus Toeffaert, bloemist uit Gentbrugge. De bijgebouwen werden vermoedelijk kort na 1909 gebouwd.


ID: 125375 | Bouwkundig element

Twee flatgebouwen Scheldeoord

Alfred Vanderstegenlaan 1-122, 123-131, Charles Van Lerbergheplein 1-40, Denderlaan 50-71, Emile Moysonlaan 1-87, Jan Delvinlaan 1-16, 17, Wolterslaan 26-42 (Gent)
Twee flatgebouwen met complexe plattegrond, opgetrokken op een terrein aan de linkse Scheldeoever, de vroegere Heirnismeersen. Flatgebouwen van vijf of zes bouwlagen met plat dak waarin vierhonderdvierenvijftig sociale woningen met twee of vijf kamers, opgetrokken in opdracht van de stad Gent in 1929 naar ontwerp van architect Paul De Taeye in nieuwe zakelijkheid.


ID: 103054 | Bouwkundig element

Cité de Hemptinne

Alpacastraat 1-19, Hertstraat 11-19, Keviestraat 1-22, Langhalsstraat 1-8, Takkebosstraat 1-22 (Gent)
Wijk met betere arbeiderswoningen, zogenaamde speculatieve sociale woningbouw, gebouwd in opdracht van de Société annonyme - F. Lousbergs - à Gand - Immobilière de l'Escaut die in 1906 een werkmanskwartier, cité ouvrière, met arbeiderswoningen liet optrekken onder leiding van Louis Gildemyn, op de plaats van de verkavelde Gentse Dierentuin. Geheel van 67 citéhuisjes gelegen in Takkebosstraat 1-21 en 2-22; Keviestraat 1-21 en 2-22; Alpacastraat 1-19, Langhalsstraat 1-7 en 2-8; Hertstraat 11-17 en 19.


ID: 301326 | Bouwkundig element

Dorpskern Mariakerke

Alphonse Claeys-Bouüaertlaan, Alphonse Claeys-Boúúaertdreef, Beukendreef, Elfnovemberstraat, Kasteeldreef, Mariakerkeplein, Petrus Meirestraat, Zandloperstraat, Zuidbroek (Gent)
De landelijke dorpskern van Mariakerke ontstond rond de in de 12de eeuw opgerichte parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte, die zich op de hoogste plaats van het dorp bevindt.


ID: 130874 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met vier opgaande lindenrijen Kasteeldomein Claeys-Bouüaert

Alphonse Claeys-Boúúaertdreef (Gent)
Een monumentale dubbele dreef bestaande uit vier bomenrijen van opgaande lindes vormt de toegang tot het Kasteeldomein van Mariakerke en verbindt de dorpskom met het kasteelpark. Het is een oude dreef die reeds voorkomt op een kaart van Benthuys van 1729. De bomenrijen zijn vermoedelijk reeds verschillende keren zijn herplant.


ID: 130915 | Landschappelijk element

Drie welkomstbomen bij Kasteeldomein Claeys-Bouüaert

Alphonse Claeys-Boúúaertdreef, Kasteeldreef (Gent)
Op het einde van de kasteeldreef, juist voor het toegangshekken tot het Kasteeldomein van Mariakerke, staan enkele welkomstlindes. Er resteren nog drie van de vier exemplaren.


ID: 18981 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Alphonse de Hollainhof, Brusselsepoortstraat 69, 69A-E (Gent)
Classicistisch herenhuis, gebouwd op de plaats van het in 1784 gesloopte deel van het Sint-Machariuspesthuis en aansluitend bij de grote paardenvolkskazerne. Het herenhuis is samen met het achterliggende koetshuis, eveneens uit het vierde kwart van de 18de eeuw, het enige restant van het grootschalige complex van de kazerne de Hollain.


ID: 212457 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken Hollainkazerne

Alphonse de Hollainhof (Gent)
Tegen de zuidelijke muur van de binnentuin bevindt zich dit gedenkteken. Vooraan is er een lage buisleuning uit aluminium, waarachter vier obushulzen zijn opgesteld. In totaal hangen er ook zes gedenkplaten, ter ere van slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 300729 | Bouwkundig element

Woning Hublé

Amand Casier de ter Bekenlaan 35 (Gent)
Alleenstaande woning aanleunend bij de expo-stijl, gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect-stedenbouwkundige Marcel Dietens volgens een bouwaanvraag van 1956.


ID: 18203 | Bouwkundig element

Standbeelden

Ambroise Verschaffeltdreef, Familie Van Rysselberghedreef, Gustaaf Den Duitsdreef, Jacques de Lalaingdreef (Gent)
Enkele standbeelden verfraaien het Citadelpark, onder meer: het monument Van de Velde of zogenaamd Moorke op een rotsblok boven de kleine vijver, naar ontwerp van L. Mast met medaillon van A. Heins; de vergulde leeuw van het Pakhuis, op een kunstmatige heuvel boven de grote vijver, van 1732, gesculpteerd door Jacobus Vander Cruysen; de groep Leie en Schelde, bronzen beelden in de grote vijver naar ontwerp van Jacques de Lalaing, van 1913; het monument Emile Claus, bronzen beeld van de schilder naar ontwerp van Yvonne Serruys van 1926.