Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 24736 | Bouwkundig element

Herenhuis

Gouvernementstraat 7, 7A-B (Gent)
Enkelhuis van acht traveeën en drie bouwlagen volgens de cartouche boven het deurvenster 1856 en deze op de vleugeldeur 1860 gedateerd. Een bouwaanvraag dateert de ruwbouw van de eerste twee bouwlagen en de deur met het venster erboven echter van 1784. Alleen gevelornamentiek en de bovenste bouwlaag dateren dus uit derde kwart 19de eeuw. Baksteenbouw verwerkt met natuursteen voor neobarokke ornamenten. Rechts beklemtoond zijrisaliet met bewaarde 18de-eeuwse spiegelboogdeur in een geblokte hardstenen omlijsting.


ID: 306638 | Bouwkundig element

Sint-Pietersplein en omgeving

Graaf Arnulfstraat, Sint-Amandplein, Sint-Amandstraat, Sint-Pietersplein, Tweekerkenstraat (Gent)
Het Sint-Pietersplein vormt heden een enorm rechthoekig, geplaveid plein voor de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk en voormalige Sint-Pietersabdij. Het nieuwe plein werd aangelegd volgens het urbanisatieplan van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux in 1848-1851 in neoclassicistische stijl en was voorzien als marsveld.


ID: 20341 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis

Graaf Arnulfstraat 8 (Gent)
Hoekhuis met uitzicht op het Sint-Pietersplein en architecturaal aansluitend bij de gevelwanden hiervan, daterend uit midden 19de eeuw. Vereenvoudigde neoclassicistische lijstgevel van zes en drie traveeën en drie bouwlagen.


ID: 19194 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch huizenblok

Graaf van Vlaanderenplein 1-10, 13, 16-21, 23-26, 30-33, 35, Zuidstationstraat 37-41 (Gent)
Neoclassicistisch huizenblok, gelegen aan de oostzijde van het Graaf van Vlaanderenplein, eertijds prestige architectuur tegenover het Zuidstation. De bouw ervan werd begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag. Symmetrische gevelordonnantie gemarkeerd door drie klassieke portieken met driehoekig fronton gedragen door zes Ionische zuilen en hoekrisalieten met bekronende attiek. Middenste portiek voorzien van rondboogarcade van drie traveeën met doorgang naar de Tweebruggenstraat, gedateerd 1884. Cinema Capitole met bioscoopinrichting naar ontwerp van G. Henderick van 1932.


ID: 19195 | Bouwkundig element

Opslagplaats ijzergieterij Verhoost-Tertzweil

Graaf van Vlaanderenplein 16-19 (Gent)
Voormalig magazijn der ijzergieterij Verhoost-Tertzweil (1863). Industriële baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 215626 | Bouwkundig element

Propagandacentrum en administratief complex  Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten

Graaf van Vlaanderenplein 40, Woodrow Wilsonplein 1 (Gent)
Het gebouw voor de Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten (E.G.W.) van de stad Gent werd ontworpen door de Gentse architect Geo Bontinck als propagandacentrum en administratief complex. Het E.G.W.-gebouw is representatief voor de functionalistische architectuur van Geo Bontinck en voor de utiliteitsgebouwen opgetrokken in de jaren 1950 in een moderne architecturale vormgeving. De architectuur sluit aan bij de classicistische tendens in de moderne architectuur tussen de jaren 1945 en 1955 waarbij een evenwicht werd gezocht tussen het klassieke idioom en het functionalisme. Bij het gebouw hoort een gesculpteerd fries in witte steen, gerealiseerd onder leiding van beeldhouwer Jozef Cantré.


ID: 24749 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Graslei 1-2, 3, 3A-B, 2A (Gent)
Hoekhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, uit de eerste helft van de 17de eeuw, volledig hersteld in 1911. Voorgevel van vier traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping en een verankerde trapgevel. Zijgevel langs de Leie bestaande uit een vier traveeën brede en drie bouwlagen hoge trapgevel en een twee traveeën brede lijstgevel.


ID: 24750 | Bouwkundig element

Stadswoning

Graslei 1-2, 3, 3A-B, 2A (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping onder zadeldak met twee schuin geplaatste zijtrapgevels, uit de eerste helft van de 17de eeuw, maar gewijzigd in 1690 en gedateerd 1690 door middel van een cartouche. Voorgevel met barokke trapgevel van baksteen en elementen in Franse steen, wederopgebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van J. De Waele.


ID: 24758 | Bouwkundig element

Romaans stapelhuis Spijker

Graslei 10 (Gent)
Spijker, opklimmend tot het vierde kwart van de 12de eeuw, tot 1734 opslagplaats voor het graan dat langs de Leiehaven vervoerd werd. Na een brand in 1896, gerestaureerd in 1903 naar ontwerp van architect August Van Assche. Licht voorover buigende gevel van zeven traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, met een brede verankerde trapgevel van zes traveeën en toegevoegde travee afgedekt met twee kantelen, volledig opgetrokken uit Doornikse kalksteen. Achtergevel met een verankerde trapgevel van Doornikse kalksteen.


ID: 24759 | Bouwkundig element

Tolhuisje

Graslei 11 (Gent)
Tolhuisje, waar in de 17de en 18de eeuw de taksen op het graan geïnd werden door stedelijke ambtenaren. Enkelhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1682 aan de hand van cartouche op geveltop, hersteld in 1912 zoals vermeld op gevelsteen. Verankerd trapgeveltje in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en kalkzandsteen.