6671 resultaten
ID: 24760 | Bouwkundig element
Graslei 12 (Gent)
Het Cooremetershuys is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal en constructiemethode eigen aan de 13de eeuw. De huidige gevel van het Cooremetershuys dateert van 1698 en werd gebouwd voor het Steen wat zijn uitzonderlijke breedte verklaart. Het huidige dubbelhuis telt drie bouwlagen en zes traveeën met een zadeldak en een verankerde bakstenen trapgevel. De gevel werd door architect J. De Waele in 1906-1907 gereconstrueerd naar de toestand van 1698. De zijgevel in het Hazewindstraatje is een verankerde en deels blinde lijstgevel van baksteen en onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen.
ID: 24761 | Bouwkundig element
Graslei 14 (Gent)
Huis zogenaamd "Windas" in 1530 gekocht door deken van de gilde der Vrije Schippers die een nieuwe gevel liet ontwerpen door bouwmeester Christoffel van den Berghe. Eigenlijke huis, zij- en voorgevel vernieuwd door Elooi de Key. Voorgevel gerestaureerd in 1904 door S. Mortier en A. Van Hoecke, en totaalrestauratie door Callebaut-architecten voltooid in 2019. Trapgevel volledig opgetrokken uit Balegemse zandsteen in Brabantse gotiek. Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1531 op banderol boven deur. Zijgevel opgevat als een verankerde bakstenen lijstgevel en achtergevel met een verankerde bakstenen trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen.
ID: 25159 | Bouwkundig element
Graslei 15-16, Korenmarkt 16, 16A, Pakhuisstraat 2 (Gent)
Het Postgebouw werd in 1899-1910 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet met medewerking van provinciaal architect Stephane Mortier. Als bouwstijl werd gekozen voor de laatgotische stijl of Brabantse gotiek terwijl er ook renaissancekenmerken aanwezig zijn. Deze vormentaal werd gecombineerd met meerdere moderne bouwprocedés en eigentijdse materialen.
ID: 24751 | Bouwkundig element
Graslei 4 (Gent)
Hoekhuis, voorheen zogenaamd Het Verberrende Steen en één geheel vormend met het hoekhuis aan Hooiaard. Hoekhuis van twee bouwlagen met vier traveeën brede voorgevel en zijgevel van twee traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw, geheel gerestaureerd in 1911 naar ontwerp van architect A.R. Janssens. Verankerde bakstenen lijstgevel met hardstenen plint en hoekstenen van Franse steen, en verankerde zijtrapgevel.
ID: 24752 | Bouwkundig element
Graslei 5 (Gent)
Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder geknikt zadeldak, gedateerd 1726 op twee gevelstenen. Volgens archiefstukken oorspronkelijk met houten gevel, in 1625-1626 vervangen door stenen gevel en in 1726 gewijzigd; voorgevel in 1912 gereconstrueerd onder leiding van architect A.R. Janssens. Klokgevel in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken uit baksteen en Franse kalkzandsteen.
ID: 24753 | Bouwkundig element
Graslei 6 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een zijtrapgevel en voorzien van twee getrapte dakkapellen, met 17de-eeuws uitzicht, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect A.R. Janssens. Lijstgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, verankerd met versierde gevelankers.
ID: 24754 | Bouwkundig element
Graslei 7 (Gent)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak uit de 16de tot 17de eeuw, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde gevel in traditionele stijl opgetrokken uit baksteen en witte Franse steen.
ID: 24755 | Bouwkundig element
Graslei 8 (Gent)
Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. In 1912 werd een nieuwe voorgevel naar ontwerp van Amand Janssens opgetrokken. Trapgevel volledig opgetrokken uit zandsteen en zeer belangrijk voorbeeld van de Brabantse gotiek in Gent, gekenmerkt door skeletstructuur, de rijke versiering en typische behandeling van geveltop.
ID: 24756 | Bouwkundig element
Graslei 9 (Gent)
Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde trapgevel in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en witte natuursteen. Aanbouw achteraan, namelijk klein diephuis van drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak, met kern vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw doch met latere aanpassingen uit de 19de eeuw.
ID: 24757 | Bouwkundig element
Graslei 9 (Gent)
Achterhuisje van het huis zogenaamd De Wapens van Zeeland aan de Korenmarkt. Gekanteelde bakstenen lijstgevel van één travee en twee bouwlagen, volgens archiefstukken daterend van 1701.