Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 73954 | Bouwkundig element

Lagere gemeenteschool

Muiterij 3 (Brakel)
Lagere gemeenteschool, opgericht in 1872-1874 naar ontwerp van architect J. B. Mottrie. Centraal schoolhuis van twee bouwlagen en zes traveeën aan weerszij geflankeerd door een klaslokaal, onder zadeldaken.


ID: 73958 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Muiterij 42 (Brakel)
Eclectisch getint burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, van begin jaren 1920. Laag ommuurde voortuin met groen- en witgeschilderd ijzeren hekwerk.


ID: 73955 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jozefparochie met tuin

Muiterij 9 (Brakel)
Alleenstaande pastorie met omringende, ommuurde tuin ten noordwesten of schuin naast het kerkkoor van de Sint-Jozefskerk van Everbeek-Boven. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd circa 1868 gelijktijdig met de kerk.


ID: 132811 | Landschappelijk element

Opgaande schermlinde

Nederpoorterij (Brakel)
Opgaande Hollandse linde met zéér zware nestvormige takkenstructuur in de kruin. De boom staat bij een ruïne van een gebouw dat nog op de kadasterkaart is ingetekend. Hij staat aan de westzijde van de ruïne en is bijgevolg traditioneel aangeplant als schermboom. Heel wat aangeplante Lindes in de Vlaamse Ardennen vertonen dit typische fenomeen in de kruin. Meer bepaald een soort inwendige kruin van een ondoordringbaar kluwen van takken dat doet denken aan een flink uit de kluiten gewassen eksternest. De naam "nestlinde" wordt daarom al eens gebruikt. De nest is hier bij de boom aan de Nederpoorterij enorm groot en beslaat wel een kwart van de kruin. Mogelijks is dit genetische type van Hollandse linde een van uit onze contreien verspreide kloon in Europa.


ID: 132812 | Landschappelijk element

Houtkant van olm

Nederpoorterij (Brakel)
Houtkant van olm als het restant van een olmenscheerhaag. De haag is niet meer volledig ten gevolge de olmenziekte, maar het gebruik van olm als soort in geschoren hagen wordt hier bevestigd. Een scheerhaag van olm is niet erg vatbaar voor de olmenziekte als ze regelmatig wordt onderhouden. Door achterstallig onderhoud is hier zwaarder hout aanwezig en is de houtkant gevoelig voor deze ziekte.


ID: 305371 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Nederpoorterij (Brakel)
De knotbomenrij met drie zwarte populieren te Michelbeke is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij, op het moment van de inventarisatie (2017) bestaande uit drie zwarte populieren (Populus nigra), staat langs de Nederpoorterij. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 3,3 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object op het talud, langs de holle weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend.


ID: 73844 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Neerhofstraat 19 (Brakel)
Thans gesloten hoevecomplex, voorheen hoeve met losse bestanddelen (zie Poppkaart derde kwart van de 19de eeuw). Complex opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, later aangepast en naar verluidt in 1926 vergroot met dwarsschuur, stallen en remise.


ID: 73846 | Bouwkundig element

Herberg Patria

Neerstraat 13 (Brakel)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakvenster met gebogen waterlijst en gestrekte uiteinden. Lijstgevel met houten kroonlijst op modillons, in het eerste kwart van de 20ste eeuw opgefrist met gevel van geglazuurde baksteen.


ID: 73845 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Neerstraat 2 (Brakel)
Neoclassicistisch herenhuis, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; voormalig enkelhuis met licht verhoogde begane grond, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 73847 | Bouwkundig element

Burgerhuis en zoutbedrijf

Neerstraat 24 (Brakel)
L-vormig complex met binnenplaats en grote tuin, in kern deel van groter geheel en volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In het eerste kwart van de 20ste eeuw bekleed met faiencetegels verwerkt in geometrische motieven, banden en hoekblokken in groene steen én tableaus met art-nouveau-inslag.