Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38 resultaten


ID: 88396 | Bouwkundig element

Schuur

Reenstraat 40 (Arendonk)
Vrijstaande, éénbeukige schuur van vijf + één lagere travee, onder zadeldak, met halvemaanvenstertjes.


ID: 17661 | Bouwkundig element

Herenhuis, koetshuis en brouwerijgebouw

Steendorpsebaan 181 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Alleenstaand herenhuis met voortuin met notenboom, een voormalig koetshuis aan de straatzijde en een voormalig brouwerijgebouw rechts van het woonhuis.


ID: 133033 | Landschappelijk element

Dijkbeplanting met okkernoten in Koolput Bemden

Spuistraat (Bornem)
Het betreft een lijnaanplanting met opgaande notelaars op traditionele wijze aangeplant op het dijklichaam langsheen de Vliet.


ID: 308543 | Landschappelijk element

Notelaar

Trimpont 14 (Brakel)
De opgaande notelaar staat centraal op het erf van Trimpont 14. De mooi gevormde notelaar staat tussen het boerenhuis en het bakhuis.


ID: 35427 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Biezestraat 17 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen aan dries in straatbocht en gegroepeerd in U-vorm rondom een met gras begroeid erf met voor de stal een mestvaalt en een notelaar en afgesloten met een gietijzeren hek. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw en 19de-eeuwse dwarsschuur.


ID: 35184 | Bouwkundig element

Hof ten Briele

Moutputstraat 6 (Deinze)
Hoeve met boerenwoning met gecementeerde gevel met schijnvoegen, afgedekt met zadeldak. Ten zuiden, stallen met gewitte gevel op gepikte plint onder zadeldak.


ID: 38221 | Bouwkundig element

Hoeve Goet te Reybrouck

Tussenweg (Deinze)
Gelegen ten zuiden van de Springdries tussen de Oudenaardsesteenweg en Gaversesteenweg. Zetel van de heerlijkheid te Reybrouck reeds vermeld begin 15de eeuw. Voorheen dubbele vierkante omgrachting met twee hoeven met losstaande bestanddelen.


ID: 131647 | Landschappelijk element

Okkernoot op Scheldedijk Vlassenbroek

Vlassenbroek (Dendermonde)
Ten westen van de kerkhofsite van Vlassenbroek staat op de Scheldedijk een okkernoot. Het planten van okkernoten op dijken is hier in deze regio een oud traditioneel gebruik.


ID: 134763 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Manebroek

Termeeren (Halle), Manebroek 1-3 (Pepingen)
Complex van na de Tweede Wereldoorlog bij een oorspronkelijk hoog-middeleeuwse kasteelmotte die vermoedelijk al rond 1820 als buitenverblijf werd gebruikt; landschappelijk park (circa 7,5 hectare) met een ornamentele beplanting (bruine beuk, zilveresdoorn, witte paardekastanje) uit 1900, en een circa 1950 aangelegde vijver.


ID: 135198 | Landschappelijk geheel

Oude Durme

Parallelweg Durme (Hamme), Palingstraat (Waasmunster)
Het landschappelijk geheel ‘Oude Durme’ ligt op de grens van de gemeenten Hamme en Waasmunster. In de jaren 1931-1937 werd de loop van de Durme tussen Waasmunster en Hamme genormaliseerd. Hierbij werden verschillende meanders afgesneden, waardoor de rivier met 2,3 km ingekort werd. De afgesneden meanders staan sindsdien bekend als de ‘Oude Durme’. Van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw bestond het landschap langs de benedenloop van de Durme uit hooilanden of meersen op de lager gelegen gronden en akkers op de hoger gelegen gronden. De meersen werden tijdens het winterhalfjaar bevloeid met het water van de Durme. In het Landschappelijk geheel 'Oude Durme' is het traditionele cultuurlandschap vrij goed bewaard gebleven.