25 resultaten
ID: 10800 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kapelstraat 2 (Antwerpen)
Opgericht in 1732 als veldkapel, toegewijd aan Maria. Naderhand uitgegroeid tot bedevaartsoord met parkje.
ID: 4648 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Paulusplaats 15, 20, Sint-Paulusstraat 8, Veemarkt (Antwerpen)
De Sint-Pauluskerk, het Predikherenpand en de Calvarieberg liggen ingeplant in het huizenblok dat omsloten wordt door de Veemarkt, de Nosestraat, de Sint-Paulusplaats, de Sint-Paulusstraat en de Zwartzustersstraat. In de kloostertuin staan vier geknotte lindes, een taxus en een plataan.
ID: 200649 | Bouwkundig element
Stationsstraat 22 (Ardooie)
Enige restant van de oorspronkelijk 20-delige kruisweg uit 1624. Ingewerkt in de gevel van een winkelpand.
ID: 215620 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rustoordlei (Brasschaat)
In de wijk Rustoord in Brasschaat is ten noorden van de parochiekerk een devotiepark gelegen, met parkaanleg, Lourdesgrot, openluchtpreekstoel, pelgrimshut, Zeven Weeënweg, Kruisweg en kapel.
ID: 12930 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hovestraat 58 (Edegem)
Centraalbouw, koepelkerk van 1931-1935 naar ontwerp van Louis de Vooght in neobyzantijnse stijl, waarvan de bouw uitgevoerd werd door de Antwerpse aannemersfirma Merckx-Verellen en de centrale koepel van beton met zelfdragend metalen geraamte uitgevoerd naar ontwerp van ingenieurs Van Himbeeck en W. Kockerols. Ten westen van de kerk werd in 1884 een L-vormig bedevaartsparkje met Mariagrot aangelegd, met bewaarde configuratie en een gemengde beplanting van als solitair of in groepen aangeplante bomen. De grot is uitgevoerd in cementrustiek als een verkleinde replica van de grot van Lourdes. Het parkje is afgesloten met een smeedijzeren poort en een hekwerk tussen bakstenen pijlers, en gedeeltelijk met een muur afgewerkt met cementrustiek. Ten noorden omhaagd kerkhof.
ID: 135038 | Landschappelijk geheel
Geel (Geel), Herentals (Herentals), Lichtaart (Kasterlee), Poederlee (Lille), Olen (Olen)
Dit gebied situeert zich in de Centrale Kempen te Herentals en Kasterlee. Het noordelijke deel, op een Tertiare rug, betreft een aaneengesloten geheel van stuifzandduinen met deels natuurlijke en deels antropogene vennen. Dit gebied, aanvankelijk heide, werd in de 19de eeuw bebost met naaldhout. Het wordt door een duidelijke steilrand gescheiden van het zuidelijke vlakkere deel dat aansluit bij het alluvium van de Kleine Nete, dat overheerst wordt door een paraboolduin, weilanden, de Snepkesvijver en een rastervormige wegenpatroon en grachtenstelsel. De combinatie van het hoger gelegen reliëfrijk bosgebied, de lager gelegen Kleine Netevallei met weilanden en de open waters, zorgt voor een contrastrijk aantrekkelijk landschap met mooie zichten. De wisselende abiotische condities leveren een gevarieerde plantengroei op en bieden een geschikt habitat voor talrijke vogels.
ID: 200749 | Bouwkundig element
Mariakerkeplein (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.
ID: 301086 | Bouwkundig element
Denderstraat (Geraardsbergen)
Aan de verankerde blinde, gecementeerde zijgevel van Vredestraat nummer 64 rest er een statie van de kruisweg geschonken door de familie Prieels. Arduinen nis op een console geflankeerd door Dorische zuiltjes die een architraaf en gebroken rondboogfronton schragen.
ID: 135040 | Landschappelijk geheel
Itegem (Heist-op-den-Berg), Herenthout (Herenthout), Bevel, Nijlen (Nijlen)
‘Kruiskensberg en Zwart Water’ is gelegen op grondgebied van Bevel, Nijlen en Itegem in de Zuiderkempen. Het betreft een zeldzame en intacte natuurlijke overgang tussen heidelandschap met hoger gelegen duinuitlopers in het noorden en beemdenlandschap in de Grote Netevallei in het zuiden. Het landschap wordt gekenmerkt door vrij grote reliëfverschillen en talrijke abiotische gradiënten die aanleiding gaven tot een gevarieerd landschap met prachtige vergezichten en een opmerkelijke vegetatie. In de bosrijke Grote Netevallei is het wegen- en perceleringspatroon en een oude Nete-arm nog duidelijk herkenbaar aanwezig. De hoger gelegen Kruiskensberg is een bedevaartsoord bestaande uit een kapel- en kruisweg rond een bron. In het noorden is het landschap meer open en bestaat het uit reliëfrijke wei- en akkerlanden en heide- en bosrelicten.
ID: 3286 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kapellekensdreef (Heist-op-den-Berg)
Volks bedevaartsoord opgericht in 1842 door toedoen van de onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie. Omheind parkje met dreef naar de kapel.