Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2623 resultaten


ID: 15955 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Weegschede 56 (Alveringem)
19de-eeuwse dorpswoning inspringend ten opzichte van de rooilijn. Rijhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen en leien) met drie dakkapellen (zadeldak).


ID: 16158 | Bouwkundig element

Omwalde boerenarbeiderswoning

Westsluisstraat 9 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwald boerenarbeidershuisje, thans buitenverblijf, met rest van wal afgezet met knotwilgen, ten westen. Gelegen midden weilanden, omgeven met doornhagen. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en stro) met overstekende rand op modillons, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (circa 1800 ?). Vervanging van voormalig schuurtje en, of stal ?.


ID: 135372 | Landschappelijk geheel

Polder van Stabroek met overgangszone naar de Noorderkempen

Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.


ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.


ID: 302881 | Landschappelijk element

Hertoghepark

Desguinlei, Karel Oomsstraat, Markgravelei (Antwerpen)
Het domein Hertoghe vormt samen met het Hof van Leysen een overblijfsel van het Leikwartier, aangelegd tijdens de tweede helft van de 16de eeuw. In dit stadspark staan enkele kampioenbomen, waaronder een zwarte moerbei en een robinia.


ID: 11267 | Bouwkundig element

Herberg De Exter

Eksterlaar 1-3 (Antwerpen)
Herberg De Exter is waarschijnlijk de oudste herberg van Deurne, teruggaand op een brouwerij, het erf met oude linden is deels omhaagd.


ID: 11613 | Bouwkundig element

Gekoppelde villa's in nieuwe zakelijkheid

Elsdonklaan 9, Meerlenlaan 45 (Antwerpen)
Gekoppelde villa in nieuwe zakelijkheid naar een ontwerp door de architect Joseph Dewulf uit 1936, in opdracht van Albert Meyhi-Vallaeys en zijn schoonzus Elza Vallaeys-Laigneil.


ID: 11270 | Bouwkundig element

Hoeve Covens

Ertbruggelaan 210 (Antwerpen)
Voormalige pachthoeve met losstaande bestanddelen, woonstalhuis met kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw, langsschuur, wagenhuis en bakhuis.


ID: 11273 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel  Boekenberg met park

Gouverneur Holvoetlaan 28 (Antwerpen)
Landhuis, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw, werd tussen 1751 en 1755 in rococostijl herbouwd en is gelegen in het gelijknamig park.


ID: 11359 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Groot Hagelkruis 37 (Antwerpen)
Leegstaand, neoclassicistisch burgerhuis met langsschuur aan noordwestzijde, gelegen op een groot, omhaagd domein met weiland; toegankelijk via een aarden populierendreef.