Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

777 resultaten


ID: 10017 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Welvaartstraat 30 (Berlaar)
Iets achterin gelegen woonstalhuis uit midden 19de eeuw, ingeplant op deels omhaagd, deels verwilderd terrein. Moestuin ten noorden en noordoosten. Verankerde baksteenbouw, één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 17333 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoog-Kallostraat 58 (Beveren)
Diephuis met aangepaste puntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder licht geknikt zadeldak. Traditionele verankerde bak- en zandsteenbouw uit de eerste helft van de 18de eeuw, gewijzigd in de tweede helft van de 19de eeuw, op hoge zandstenen plint en met negblokken.


ID: 17220 | Bouwkundig element

Beluik

Liefkenshoekstraat 2, 6, 10 (Beveren)
Beluikje van oorspronkelijk vijf huisjes in spiegelbeeldschema, met elk twee traveeën en één bouwlaag onder gezamenlijk zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 212490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Kamillusinstituut

Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.


ID: 307079 | Bouwkundig element

Watertoren Bierbeek

Neervelpsestraat (Bierbeek)
De watertoren van Bierbeek werd in 1969 gebouwd door de Ateliers de Construction de Jambes langs de Neervelpsestraat en ligt op een heuvelrug ten noorden van de Velpevallei op 103,6 meter hoogte. De stalen watertoren met bolbekroning is 29 meter hoog. De toren heeft een capaciteit van 500m³ water en voorziet ongeveer 5.000 gezinnen in Bierbeek, Lovenjoel, Kessel-Lo, Lubbeek, Blanden en Haasrode alsook het ziekenhuis van Pellenberg van drinkwater.


ID: 530 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Bibelen

Klein-Bivelenweg 1 (Bilzen)
Gesloten hoeve, gelegen temidden van een gaaf landschap. Poel aan de overzijde van de weg. De hoeve heeft een oude inplanting, en maakte samen met de wat zuidwestelijk gelegen hoeve Groot Bibelen deel uit van het gehucht Merem.


ID: 569 | Bouwkundig element

Dwarsschuur

Rooi 45 (Bilzen)
Dwarsschuur, resterend van een L-vormige hoeve, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 45028 | Bouwkundig element

Watertoren

Waterkasteelstraat (Blankenberge)
Watertoren van Blankenberge, zogenaamd "waterkasteel" of "chaterdo" in de volksmond, gebouwd in 1893-98 in het kader van een eerste beperkt waterbedelingsnetwerk.


ID: 70706 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Groulshof

Hoekstraat 17A (Bocholt)
Genoemd naar de familie Grouls, die het goed bewoonde. Hubricht Pepels alias Grouls was in 1768 burgemeester van Veldhoven. Vrij gaaf bewaarde, Kempische langgestrekte hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77.


ID: 2478 | Bouwkundig element

Kasteel Berentrode

Berentrodedreef 73-77 (Bonheiden)
Eertijds leengoed en tot jachtslot versterkte hoeve met omgrachting en ophaalbrug, gelegen op het kruispunt van vier dreven.