425 resultaten
ID: 35688 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Haenhoutstraat 149 (Destelbergen)
Bak- en natuurstenen landhuis met bijgebouwen in een fraai aangelegde tuin, gebouwd circa 1925 door industrieel F. Steenhaut uit Gent, naar eigen ontwerp. Achterin gelegen L-vormige woning met bouwkenmerken ontleend aan de Engelse landhuisarchitectuur. Typische aanhorigheden in de traditie van de vroegere buitenplaatsen: een neerhof met wagenhuis, stallen, personeelswoning en opvallende duiventoren; vijver en tuinpaviljoen op een eiland.
ID: 35918 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Molenweidestraat 24-32 (Destelbergen)
Voormalige pachthoeve van het cisterciënzerinnenklooster Nieuwenbosch te Gent. Hoevegebouwen uit de 17de tot 19de eeuw, met overblijfselen van de middeleeuwse schuur van de abdijhoeve van Nieuwenbosch. Grote hoeve met losse bestanddelen op een min of meer rechthoekig erf met oude linde, boomgaard en weiden, omringd door een brede walgracht. Ten noorden en ten oosten begrensd door een populierendreef.
ID: 35981 | Bouwkundig element
Zevengemede 40 (Destelbergen)
Hoeve van het langgestrekte type met gebogen aanleg en verspringende daknokhoogten. Boerenwoning links met vijf traveeën en dubbelhuisopstand, mogelijk opklimmend tot de 16de of 17de eeuw maar met latere aanpassingen. Verschillende aangebouwde stallen en lange schuur met drie rechthoekige poorten. Zijtop met luchtgaten en zes vlieggaten voor duiven.
ID: 21595 | Bouwkundig element
Ter Herkenstraat 2 (Diepenbeek)
Gesloten en omgrachte hoeve met kern uit de 18de eeuw. Belangrijk element in een gaaf bewaarde omgeving. Gebouwen in vakwerk en baksteenbouw gelegen rondom het rechthoekig erf.
ID: 78091 | Bouwkundig element
Koning Albertstraat 39 (Diksmuide)
Grootschalig wederopbouwpand uit de jaren 1920, ontworpen door Jozef Viérin in samenwerking met Lucien Coppé. Ondanks de ligging in een straat met aaneengesloten bebouwing, heeft dit pand de allure van een villa met cottage-inslag, zie de voortuin, het volumespel met schild- en zadeldaken, en de bow-window. In de tuin zijn deels bakstenen, deels betonnen militaire posten uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven, die deel uitmaakten van het steunpunt Diksmuide.
ID: 39032 | Bouwkundig element
Bodegemstraat 300 (Dilbeek)
Historische gesloten hoeve met gebouwen uit de 19de eeuw, gelegen op een omhaagd en beboomd domein met een met gras begroeid en gekasseid erf en een gekasseide oprit.
ID: 39058 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselstraat 647-649 (Dilbeek)
Eclectisch landhuis uit neotraditionele bak- en zandsteen in ommuurd domein op het hoogste punt van Sint-Ulriks-Kapelle. Gebouwd in de jaren 1880 met vergrotingen uit de jaren 1930, omringd door een park van 7 hectare in laat-landschappelijke stijl. In het domein liggen nog verschillende bijgebouwen: ten noordwesten van het landhuis tegen de Brusselstraat ligt een voormalige aalmoezenierswoning, ten noorden ligt de voormalige oranjerie met stal en koetshuis, een voormalige duiventil ligt tussen het landhuis en de oranjerie, ten noordoosten werd circa 1960 een noviciaat opgericht, ten oosten het bijgebouw "les treize colonnes", verspreid in het zuidelijk parkgedeelte liggen nog twee vogelkooien, een bunker en een kapel.
ID: 134727 | Landschappelijk element
Dreeflaan, Jan Martin Van Lierdelaan 28-30, 28B, Kerkstraat 22, Ninoofsesteenweg (Dilbeek)
Bijgebouwen en landschapselementen van een afgebroken eclectisch kasteel, waaronder een oranjerie, hovenierswoning, kapel, duiventoren, badhuis en waterreservoir, gelegen in een landschappelijk park van ongeveer 6,5 hectare aangelegd omstreeks 1870, waarbij oude steengroeve als vijver werd hergebruikt.
ID: 206968 | Bouwkundig element
Dreeflaan , Jan Martin Van Lierdelaan 28-30, 28B, Kerkstraat 22, Ninoofsesteenweg (Dilbeek)
Bijgebouwen en landschapselementen van een afgebroken eclectisch kasteel, waaronder een oranjerie, hovenierswoning, kapel, duiventoren, badhuis en waterreservoir, gelegen in een landschappelijk kasteelpark aangelegd omstreeks 1870 ten noorden het dorpscentrum.
ID: 134724 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Keperenbergstraat 36-38 (Dilbeek)
Landhuis in eclectische stijl gebouwd in 1922 in opdracht van de Brusselse industrieel Jean Noirhomme, gelegen in landschappelijk park aangelegd in zelfde periode met enkele 19de-eeuwse bomen en oudere elementen, waaronder serre, duiventoren, kippenhok, tuinvaas en moestuin; landhuis in 1950 ingericht als rusthuis, aanzienlijk uitgebreid in 1970.