424 resultaten
ID: 348 | Bouwkundig element
Dokter De Cockstraat 1 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen in een bebost landschap langs een dreef met bomen. U-vormig gegroepeerde losstaande gebouwen, gekasseide weg en koer, voortuin met bakhuisje. Boerenwoning in traditionele bak- en zandsteenbouw op gecementeerde zandstenen plint, 1688 gedateerd op de bovendorpel van de deur. Haakse stalvleugel, dwarsschuur en wagenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
ID: 165 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Overhammedreef 26-32 (Aalst)
Resterende dienstgebouwen van een voorheen omgracht kasteel, gesloopt in 1946. Het kasteel werd uitgebreid en gewijzigd in de tweede helft van de 18de eeuw; de aanhorigheden, nu fungerend als woning en als dusdanig aangepast, dateren uit die tijd. Park en dubbele toegangsdreef in quinconce-verband.
ID: 34574 | Bouwkundig element
Aalterstraat 5, Blekkervijverstraat 20 (Aalter)
Kasteeltje uit het begin van de jaren 1920 in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.-H. en A. Van de Voorde. Prachtig aangelegde domein met dreven, vijver en verscheidene al den niet oudere dienstgebouwen, onder meer ingangspaviljoen, oranjerie, serre, garage, duiventoren. De broeders van Liefde lieten naast het bestaande kasteeltje in 1951 een nieuw noviciaat met kapel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect R. Verbruggen.
ID: 34800 | Bouwkundig element
Bellemdorpweg 68 (Aalter)
Duiventoren ingeplant aan de straat, op het erf van een totaal vernieuwde hoeve met deels bewaarde omgrachting. Witgekalkte vierkante toren op aanvankelijk gepikte plint met twee trapgeveltjes, daterend uit de 18de eeuw.
ID: 33382 | Bouwkundig element
Berkenstraat 3 (Aalter)
Gerenoveerde 19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen op met gras begroeid en omhaagd erf. Ten noorden, woonhuis van acht traveeën onder zadeldak; binnenin jaartal 1873 op balk.
ID: 34576 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Blekkervijverstraat 64 (Aalter)
Buitenverblijf in 1904 gebouwd door F. van Besien op een groot deel van het vroegere domein van Blekkervijver. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door brand vernield en naar verluidt in 1921 heropgebouwd in dezelfde stijl. Eenvoudig landhuis van twee bouwlagen op arduinen onderbouw onder schilddak. In de tuin merkwaardige duiventil uit de jaren 1930 in beton op pijlers.
ID: 33390 | Bouwkundig element
Drongengoedweg 9 (Aalter)
De Drongengoedhoeve, de voormalige abdijhoeve van de norbertijnen van Drongen, is een goed bewaarde getuige van bosontginning uit het midden van de 18de eeuw, waarvan de eerste ontginning startte in het midden van de 13de eeuw.
ID: 34960 | Bouwkundig element
Lomolenstraat 68 (Aalter)
Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. In het voortuintje, fantasieduiventil.
ID: 34642 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Manewaarde 29-33 (Aalter)
Rechthoekig omgracht goed met heden neotraditioneel kasteeltje van twee bouwlagen opgetrokken uit bak- en natuursteen. Oude kern van het gebouw zichtbaar in gecementeerde gevels van rechter gedeelte aan voorkant en het centrale gedeelte van de achtergevel, bij de heropbouw eveneens aangepast in dezelfde stijl. Ten noorden, dienstgebouwen en grote duiventil. In de zuidelijke hoek van het terrein verbond eertijds een ijzeren walbrugje de achterliggende meersen met de tuin en een tuinpaviljoen, beide nu vervallen.
ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.