Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1316 resultaten


ID: 625 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterkasteelstraat 6 (Bilzen)
Hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen op de hoek van de Schoonbeekstraat.


ID: 45062 | Bouwkundig element

Sint-Jobskapelletje

Blankenbergse Dijk (Blankenberge)
Kapelletje uit het begin van de 19de eeuw. Licht achterin gelegen ten opzichte van de dijk, toegangsweggetje met in vorm geschoren ligusterhagen. Gelegen in het open landschap van de Uitkerkse Polder.


ID: 45083 | Bouwkundig element

Stedelijke Begraafplaats met ereperk met gedenkteken Moedersmart

Scharebrugstraat 112-114 (Blankenberge)
Begraafplaats, aangelegd vanaf 1908. Inspringende, brede gekasseide toegang, met links en rechts van de toegang, huizen in spiegelbeeldschama vermoedelijk daterend van het moment van de aanleg.


ID: 12453 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Alexander Franckstraat 17 (Boechout)
Alleenstaand herenhuis op vierkante plattegrond uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gelegen bij de straat in een grote omhaagde en beboomde tuin.


ID: 12472 | Bouwkundig element

Hoeve Capenbergh

Borsbeeksesteenweg 77 (Boechout)
Hoeve met losstaande bestanddelen op omhaagd domein en met geplaveid erf, gelegen tegenover zogenaamd Spokenhof.


ID: 12475 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Boshoek 148 (Boechout)
Kleine langgestrekte hoeve op omhaagd domein met moestuin aan zuidzijde. Voorgevel woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 12593 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Eekstraat 21-23 (Boechout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het einde van de 19de eeuw. Gelegen binnen omhaagde tuin in landbouwgebied ten noorden van de gemeente.


ID: 309001 | Landschappelijk element

Dijlevallei - Pikhakendonk

Boortmeerbeeksebaan, Hollakenbaan, Streepkensdreef (Bonheiden), Looikesstraat, Molenbeekstraat, Rijmenamsebaan, Weerstandsstraat (Boortmeerbeek)
De benedenloop van de Dijle bevindt zich in de oostelijke arm van de Vlaamse Vallei. Het landschap Dijlevallei - Pikhakendonk bezit alle onderdelen van het oorspronkelijke oude rivierenlandschap. De historische stabiliteit en continuïteit in dit gebied is bijzonder groot. Voornamelijk de oude stroomgeulen en meanders zijn typerend voor dit gebied.


ID: 2486 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Kleine Krankhoeve

Grote Doelstraat 1 (Bonheiden)
Gerestaureerde hoeve met langgestrekt woonstalhuis, wagenhuis, bakhuis, waterput, latrine en omhaagde boomgaard.


ID: 301114 | Landschappelijk geheel

Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal

Bommershoven, Borgloon, Broekom, Groot-Loon (Borgloon), Gutschoven, Heers, Heks, Horpmaal, Vechmaal (Heers), Lauw, Piringen, Widooie (Tongeren)
Het is een overwegend open en sterk glooiend landschap, voornamelijk bestaande uit zeer vruchtbare akkers. De bewoning is geconcentreerd in dorpen die vooral gelegen zijn in de valleien. Deze valleien zijn vochtiger en bestaan uit hooi- en graslanden en houtkanten en vormen meer gesloten linten tussen de uitgestrekte open plateaugebieden. Op de heuveltoppen ontbreekt plaatselijk de vruchtbare leemlaag of is deze te dun voor landbouw en liggen beperkte boscomplexen. Het gebied vormt een uitzonderlijk landschap waarbij de erfgoedelementen samen een uitgestrekt cultuurlandschap vormen met vele historische kasteeldorpen en domeingoederen, alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van hoeves, akkers, weilanden, hoogstamboomgaarden en bossen waarbij de verschillende elementen bovendien onderling verbonden zijn door oude wegtracés (waaronder de Romeinse weg).