Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 14899 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde pastorie met neogotische kapel en tuin

Pastorijstraat 7 (Sint-Gillis-Waas)
De bakstenen pastorie met tuin uit de 19de eeuw is gelegen op een omwalde site die vermoedelijk teruggaat tot de 16de eeuw. De grachten rondom de pastorie zijn nog intact en worden gemarkeerd door bomenrijen. Het pand bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Langs beide zijden werden aanbouwsels opgetrokken van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Net buiten de wal werd in 1884 een neogotische kapel van één travee breed en drie traveeën diep opgetrokken.


ID: 132041 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Onze-Lieve-Vrouwkapel

Berkelei (Sint-Katelijne-Waver)
De zuidwest-noordoost lopende toegangsdreef van gekandelaarde zomerlindes naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel vertrekt van de Berkelei en loopt hier evenwijdig mee. Dendrochronologisch onderzoek in 2013 heeft uitgemaakt dat het kapeldreefje werd geplant in het laatste decennium van de 19de eeuw (na 1888).


ID: 300125 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlindes Borgersteinhoeve

Hoeveweg 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Twee gekandelaarde zomerlindes aan de toegang van de Borgersteinhoeve. De twee bomen flankeren de toegangsbrug over de omwalling van de site Borgerstein. De bomen werden aangeplant als welkomstbomen waarvan men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 88470 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kerkplein (Sint-Laureins)
Kerkplein zonder nummer. voor de kerk. Het is een Hollandse linde (Tilia x europaea) met een omtrek van 195 cm gemeten op een hoogte van 1.50 m.


ID: 131398 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom Sint-Margriete

Kerkplein (Sint-Laureins)
In 1920 werd op het kerkplein voor de pastorie een gekandelaarde linde geplant als vredesboom. Naar verluid werd de boom recent vervangen door een jong exemplaar.


ID: 131405 | Landschappelijk element

Vijf knotlinden bij wegkruis 's Hondshuffel

's Hondshuffel (Sint-Lievens-Houtem)
Bij een wegkruis op ’s Hondshuffel staan vijf traditioneel geknotte linden.


ID: 132491 | Landschappelijk element

Lindenkaphaag bij gewezen moestuin pastorie Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin van de pastorie wordt aan de oostzijde afgesloten met een kaphaag van linde. Een kaphaag is veelal samengesteld uit es of haagbeuk. In zeldzame gevallen vinden we ook nog een iepenkaphaag, maar een kaphaag van linde is uiterst zeldzaam.


ID: 130884 | Landschappelijk element

Kruispuntboom De Dikke Linde

Hoogkouterstraat, Lindestraat (Sint-Lievens-Houtem)
De beschermde Dikke Linde, ook wel eens Spooklinde genoemd, staat op een kruispunt van wegen: Lindestraat, Hoogkouterstraat en Hasselt-ten-Broek, dicht bij de wijk Bussegem. De gehavende linde heeft alle kenmerken van een veteraanboom die mits goede verzorging nog lang kan blijven bestaan. De boom is omweven van spookverhalen, vandaar ook zijn naam De Spooklinde. Ook wordt de linde in verband gebracht met Jan de Lichte (Velzeke 07/04/1723 – Aalst 14/11/1748) die hier in de boom zijn schuilplaats zou hebben gehad in de 18de eeuw.


ID: 9552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Heilige Kruisverheffingparochie

Klein Zottegem 9 (Sint-Lievens-Houtem)
Pastorie met ommuurd voortuintje met gekandelaarde linde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Volgens de gevelsteen in de achtergevel gebouwd in 1780. Het pand werd aangepast en verhoogd in 1904. De beraapte baksteenbouw rust op een arduinen plint. Aan de linkerkant, fraaie druivenserre met stookkamer.


ID: 9547 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pietershof en omgeving

Letterhoutemdorp 2 (Sint-Lievens-Houtem)
Voormalige abdijhoeve; grote gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gebetonneerde binnenplaats. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Rondom relict van boomgaard en opgaande linde op het erf bij de inrit.