Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 43791 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Kerkplein 2 (Horebeke)
Parochiekerk ingeplant midden een ovaalvormig kerkhof afgesloten door eenvoudige lage bakstenen kerkhofmuur. De huidige classicistische kerk dateert van 1789-1790.


ID: 28516 | Bouwkundig element

College Sint-Antonius van Padua

Charles de Gaullestraat 10 (Ronse)
Bisschoppelijk college met kapel naar ontwerp van ingenieur-architect E. Nève, ingehuldigd in 1883. Nieuwe vleugel op de speelplaats volgens bouwplannen van 1933 en 1935 naar ontwerp van architect H. Cuvelier. Nieuwe kapel en aansluitende vleugel in de Collegestraat volgens plans van 1940-1949 naar ontwerp van architect H. en P. Cuvelier; inhuldiging van de kapel in 1952.


ID: 43868 | Bouwkundig element

Villa Tjoen

Wannegem-Ledestraat 4 (Kruisem)
Alleenstaand burgerhuis in omhaagde beboomde tuin met fraai ijzeren toegangshek. Bakstenen dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met centraal torentje onder hoog leien dak met gesmeed ijzeren windwijzer, van circa 1910.


ID: 74277 | Bouwkundig element

Villa Van Ongevalle

Steenweg 48 (Lierde)
Eclectisch getinte villa gebouwd in de jaren 1890 als dokterswoning naar ontwerp van architect A. Vossaert voor de familie Van Ongevalle. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder snijdende en overstekende leien zadeldaken. Rechts aansluitende lagere L-vormige aanbouw van anderhalve bouwlaag met dienstingang en vroegere dokterspraktijk van circa 1917.


ID: 74519 | Bouwkundig element

Molenaarshuis bij de Maldegemmolen en maalderij  Tillieu

Maldegemstraat 17 (Kruisem)
Begin 19de eeuw in bezit van F. Ghyselinck, midden 19de eeuw gebruikt. In 1889 rechterdeel van huis omgebouwd tot korenmolen, aangedreven met stoom. In 1928, na vernieling door storm en afbraak van de windmolen, inrichting van een mechanische maalderij. In de jaren 1930 en 1946, uitbreiding met nieuwe bloemmolens in nieuw gebouw parallel met de Maldegemstraat.


ID: 200902 | Landschappelijk element

Kasseiweg Houtenmolenwegel

Houtenmolenwegel (Merelbeke)
De gekasseide weg is een deel van een langere rechtlijnige straat die noordoostwaarts richting Moortsele leidt en is gelegen op de Asselkouter. Het gekasseide deel behoort tot het deel van deze kouterweg tussen Ruspoel en Hundelgemsesteenweg.


ID: 28305 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Donckt

Kasteelstraat 4 (Kluisbergen)
Kasteel zogenaamd naar het Germaanse donk, een lichte bodemverhevenheid midden een lager gelegen, moerassig gebied, volgens N. Kerckhaert door de Franken bij voorkeur uitgekozen om er half versterkte hoeven te bouwen.


ID: 28326 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelberg

Stationsstraat 1 (Kluisbergen)
Georiënteerde parochiekerk gelegen in het noordwesten, op een 15 tot 18 meter hoge, evenwijdig met de Schelde lopende rug, in een bochtig straatverloop en vlakbij een oude Schelde-arm.


ID: 28501 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen Brembosmolen en omgeving

Braambos 11-13 (Ronse)
Graan- en bloemwatermolen zogenaamd "Bre(e)mbosmolen" aan de Molenbeek met spaarvijver, taxus en historische voetweg.


ID: 43929 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Windmolen Meuleken 't Dal met molenaarswoning en omgeving

Alfred Amelotstraat 62 (Kruisem)
De windmolen Meuleken 't Dal in Zingem is de kleinste en één der oudste korenwindmolens van de provincie Oost-Vlaanderen. De molen bevindt zich op een vierkant met hagen omzoomd erf dat toegankelijk is via een smalle onverharde weg. De molen zou in 1625 opnieuw opgericht zijn Aan de zuidwestzijde is er tegen de molendam een molenaarshuis aangebouwd, alsook een smal gebouw waarin zich de vroegere korenstoommolen bevond. Rondom de molen zijn de percelen nog steeds in gebruik als akker- en weiland en is de historische context bewaard gebleven.