Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2418 resultaten


ID: 27323 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis De Saegher

Stationsstraat 16 (Oudenaarde)
Het herenhuis uit 1875 is één van de eerste gebouwen die opgetrokken werden in de stationswijk die zich ontwikkelde ten noorden van de oude stadskern van Oudenaarde na het dempen van de stadsgrachten in 1859. Architectuurhistorisch is het gebouw een mooi voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis met statisch voorkomen en bewaarde interieurelementen.


ID: 27292 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Pamelekerkplein 2-3, 1A-B (Oudenaarde)
Lichtgeelgeschilderde kloostergebouwen met in grote lijnen T-vormige plattegrond en volledig ommuurde kloostertuin ten zuiden. Vermoedelijk opgericht in de tweede helft van de 13de eeuw. Huidige kloostergebouwen vermoedelijk grotendeels daterend van na de zware beschadiging bij de belegering van Oudenaarde in 1684. Neogotisch bakstenen en witgeschilderd poortgebouwtje met drie licht getoogde deurtjes in rechthoekige grijsgeschilderde omlijsting met kroonlijst. Kapel ingeplant ten zuidwesten van het complex met ten zuiden ervan een lage overwelfde gang onder lessenaarsdak.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 135211 | Landschappelijk geheel

Scheldevallei Heurne

Heurne, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De Scheldevallei van Heurne bevindt zich op de linkeroever van de Schelde, juist stroomafwaarts van Oudenaarde. Heurne (Oudenaarde) bevindt zich ten westen van de ankerplaats, in het zuiden ligt Eine (Oudenaarde). Het meersenlandschap is hier eerder gesloten door de aanwezigheid van perceelsrandbegroeiing. Op de westelijke steilrand bevindt zich spoorweglijn 86 ‘De Pinte-Ronse’. In de meersen liggen verschillende afgesneden Scheldemeanders. Enkele graslanden vertonen een microreliëf ten gevolge van kleiwinning.


ID: 135214 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De ankerplaats ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.


ID: 27132 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 87-101 (Oudenaarde)
De Oudenaardse textielindustriëlen Omer en Prosper Gevaert lieten in 1888 een nieuwe fabriek oprichten aan het Tacambaroplein en kochten in 1893 de braakliggende gronden ten oosten ervan aan waar zij naar ontwerp van van architect A. Vossaert een woonwijk met een 100-tal arbeiderswoningen lieten optrekken. De Gevaertsdreef vormt hierin de ruggengraat. Homogeen en sterk geritmeerd ensemble van zeven gelijkaardige rijhuizen en een afgeschuind hoekpand met de Dijkstraat. Nummer 101 van 1906 naar ontwerp van architect A. Massez in een gelijkaardige stijl.


ID: 27034 | Bouwkundig element

Sint-Arnoldus' Brouwerij en Brouwerij Petre-Devos

Bergstraat 5, Remparden 1, 1A (Oudenaarde)
Aan de Bergstraat gelegen bakstenen gebouw van drie bouwlagen, gedateerd op gevelsteen 1940. Ten westen op binnenplaats, kantoorgebouwtje naar ontwerp van architect J. Vanderveken van 1936. Voormalige dienstgebouwen en mouttoren aan Remparden. Bakstenen industriegebouwen opgetrokken naar ontwerp van architect J. Vanderveken. De elektriciteitscabine met trapgevel ernaast werd opgericht in 1924.


ID: 27207 | Bouwkundig element

Rij stadswoningen

Keizer Karelstraat 7-11 (Oudenaarde)
Huizenrij met drie gele bakstenen enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak, in opdracht van en naar ontwerp van architect J. Colpaert van 1934.


ID: 27044 | Bouwkundig element

Melkerij Het Fortje

Bergstraat 89-97 (Oudenaarde)
Melkerij, gebouwd in opdracht van Th. Thienpont in 1895. De gebouwen werden in 1925 in opdracht van T. Liefmans verbouwd tot twee handelshuizen, nummers 89 en 93, van drie bouwlagen en woonhuizen van twee bouwlagen, alle voorzien van lijstgevels en afgedekt met zadeldaken. Nummers 95-97. Hoeve met losse bestanddelen en gekasseid erf. IJzeren inrijhek naar achterin gelegen gekasseid boerenerf en verscheidene zeer ruime bakstenen stallen of melkerij van twee bouwlagen.


ID: 27339 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Nederstraat 74, Tacambaroplein 11 (Oudenaarde)
Beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Hoogstraat en de Nederstraat, verbouwd in 1837 door drukker Ch. Ronse, oprichter van de Gazette van Audenaerde, naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten. Bepleisterde en geschilderde classicistische voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak.