Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27831 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Berkenstraat 9 (Maarkedal)
Alleenstaande burgerwoning met laag ommuurd voortuintje, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 27832 | Bouwkundig element

Herenhoeve en stokerij

Berkenstraat 11, 11A-C (Maarkedal)
Aanleg rondom onregelmatige vierhoekige binnenplaats voornamelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw door vergroting van bestaande hoeve; in de tweede helft van de 19de eeuw geëvolueerd tot huidige volledig gesloten aanleg door vergroting van huis.


ID: 27833 | Bouwkundig element

Hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Berkenstraat 39-41 (Maarkedal)
Hoeve naar verluidt voorheen met smidse en tevens voormalige herberg. In U-vorm aaneensluitende gebouwen grotendeels teruggaand tot het tweede kwart van de 19de eeuw, doch wellicht deels oudere kern in woning. Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de straat in linker hoek van voortuin, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27834 | Bouwkundig element

Hoeve

Beukelweg 9 (Maarkedal)
Voormalig hoevetje (?), aan het doodlopend eind van een oostelijke zijvertakking van de straat.


ID: 27835 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Boskant (Maarkedal)
Eenvoudige, lage en rechthoekige open wegkapel onder pannen zadeldak, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27836 | Bouwkundig element

Centrum Kunst en Kunstambachten Valerius De Saedeleer

Bossenaarstraat 2 (Maarkedal)
Centrum voor Kunst en Kunstambachten Valerius De Saedeleer, gebouwd in 1968-1970 naar ontwerp van architecten P. Callebout en P. Viérin, voor Elisabeth De Saedeleer, die er naast haar weefatelier een tentoonstellingsruimte in onderbracht; na haar overlijden omgevormd tot woning.


ID: 27837 | Bouwkundig element

Villa Thienpont

Bossenaarstraat 3 (Maarkedal)
Goed bewaarde villa aanleunend bij de cottagestijl, als buitenverblijf opgericht in 1910. Nadien bewoond door kunstschilder Valerius De Saedeleer, van 1921-1937. Geel bakstenen dubbelhuis met deels gecementeerde bovenverdieping en pannen bedaking. In de achtertuin, bijgebouw in dezelfde bouwtrant.


ID: 27838 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Bossenaarstraat 6 (Maarkedal)
Gesloten bakstenen hoeve met pannen zadeldaken, begin 20ste eeuw gebouwd ter vervanging van een vervallen oudere hoeve. Grotendeels gekasseide binnenplaats met achterin gelegen gerenoveerd boerenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen.


ID: 27839 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bossenaarstraat 8 (Maarkedal)
Hoeve met voornamelijk U-vormige aanleg, zijwaarts geopend. Markante tamme kastanjeboom achter meidoornhaag op oosthoek naast erftoegang. Binnenplaats overwegend verhard met kasseien. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken en met gewitte erfgevels, nog deels opklimmend tot de 18de eeuw maar uitgebreid in de loop van de 19de eeuw.


ID: 27840 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bossenaarstraat 10 (Maarkedal)
De langgestrekte hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw is typerend voor de kleine hoevebouw in de Vlaamse Ardennen. De boerenwoning en aansluitende dwarsschuur vormen één langgerekt volume van één bouwlaag. Het erf omvat de losstaande bakstenen bijgebouwen, met kasseien verharde erfstroken, een gemengde haaf en een bakstenen muur als begrenzing van het voorerf.