1060 resultaten
ID: 33219 | Bouwkundig element
Zillebekestraat 2 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje gelegen bij het kruispunt Zandvoordeplaats/Kleine Ieperstraat, aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse bouwtrant.
ID: 9808 | Bouwkundig element
Ruiterstraat 2 (Zottegem)
Schuin ingeplante hoeve met moestuintje aan straatzijde; losstaande bestanddelen in baksteenbouw onder zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in oostelijk dienstgebouw. Boerenwoning van één bouwlaag, zeven traveeën, uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 9747 | Bouwkundig element
Wijnhuizestraat 128 (Zottegem)
Boerenarbeidershuis met moestuin vooraan. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat), uit tweede-derde kwart 19de eeuw.
ID: 134238 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tien Bundersweg 6-8 (Zoutleeuw)
Rond 1860 lieten de erfgenamen van Jean Pardon, stadssecretaris van Tienen, een villa en een hoeve optrekken. Een verbouwing rond 1902 in opdracht van advocaat Paul Pardon bepaalt het huidige uitzicht van de villa. De oorspronkelijke structuur van de moes- en lusttuin, een deel van de oorspronkelijke beplantingen en een belvedère bleven bewaard.
ID: 57909 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg 30 (Zuienkerke)
Hoeve gebouwd op de plaats van de oude vliegtuighal en hangars van het Duits vliegveld Flügplatz Neumünster, Eerste Wereldoorlog. Hoeve volgens kadaster van 1939 op L-vormige plattegrond. Huidig woonhuis van 1949 uitgebreid in jaren 1960-1970. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met lange stalvleugel onder zadeldak, moestuin en weiland.
ID: 58072 | Bouwkundig element
Copsweg 4 (Zuienkerke)
Eén van de belangrijkste buitenstedelijke eigendommen van het Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1400. Nu een hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een rechthoekig omwald erf, drie volumes in U-vorm omheen het binnenerf geplaatst. De historische omwalling is nog grotendeels bewaard. De historische moestuin wordt nog steeds daar gecultiveerd. Boerenwoning gedateerd 1630 met geïncorporeerde paardenstal en aansluitend een wagenhuis gedateerd 1852, stalvleugel en bergschuur zeker teruggaand tot de eerste helft van de 18de eeuw; bergschuur wellicht eind 17de-eeuws. Bakstenen rond hondenhok met hutvormig dakje.
ID: 58093 | Bouwkundig element
Nieuwe Steenweg 39 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgestrekte type gelegen op een hoger, omwald terrein. Historische hoeve met een erg typerende ligging net ten noorden van de kerk en de pastorie.
ID: 38434 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grote Steenweg 19-23, 19A (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.
ID: 38413 | Bouwkundig element
Meulebergstraat 11 (Zulte)
Naar verluidt voormalig molenaarshuis van een stenen molen die hier stond tot eind 19de eeuw.
ID: 45140 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Pastorie gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw bij de Sint-Andreaskerk naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, aansluitende ommuurde moes- en bloementuinen, gelegen in een omringende ommuurde pastorietuin.