Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 83801 | Bouwkundig element

Boerderij

Shondstraat 23 (Sint-Gillis-Waas)
Boerderij met woonhuis, schuur en braskot op begraasd erf met meidoornhaag.


ID: 58256 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Boterhoek 10 (Sint-Laureins)
Hoevetje op de hoek met Noordwegelken, erf afgesloten door meidoornhaag en ijzeren hek aan betonnen pijlers. Boerenwoning van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk in kern daterend uit eind 18de eeuw.


ID: 58261 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Middeldorpe 2 (Sint-Laureins)
Hoevetje met losstaande bestanddelen op begraasd en beboomd erf, met gracht en meidoornhaag aan de straat, volgens het kadasterarchief daterend van 1909.


ID: 58281 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlamingstraat 55 (Sint-Laureins)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan de Eeklose watergang en de hoek met de Comercaatsweg, reeds vermeld in 1550. Erf aan de straat afgesloten met hulsthaag en ijzeren hek. Gerenoveerde boerenwoning met vernieuwde bedrijfsgebouwen.


ID: 132716 | Landschappelijk element

Knotboom en hakhout van fladderiep

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
In de bosrand langs Cotthem staat, vermoedelijk als relict uit een kaphaag, een knotboom en een hoge hakhoutstoof. Deze traditioneel gesnoeide haag is aangelegd met fladderiep, die hier samen voorkomt met andere haagsoorten zoals haagbeuk, hazelaar en rode kornoelje. Fladderiep of ook steeliep genoemd is een zéér zeldzame soort en is de meest resistente soort tegen de iepenziekte.


ID: 14947 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 8 (Sint-Niklaas)
Boerderij bestaande uit woonhuis, stal en schuur, in U-vorm ten opzichte van elkaar gegroepeerd. Centrale bakoven gesloopt.


ID: 15290 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoge Bokstraat 55-57 (Sint-Niklaas)
Achterin gelegen hoeve met omhaagde boomgaard en fraai ijzeren hek, met 18de-eeuws woonhuis en voormalige dwarsschuur. De configuratie van de hoevegebouwen rond het erf bleef bewaard.


ID: 15331 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Nieuwkerkenstraat 64 (Sint-Niklaas)
Sterk verbouwd achterin gelegen boerenhuis uit de 18de eeuw. Begraasd erf omzoomd door meidoorn- en hulsthaag.


ID: 15420 | Bouwkundig element

Hoeve

Weimanstraat 44 (Sint-Niklaas)
Hoeve met woonhuis en dwarsschuur. Woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit 1790. Ten noordwesten en haaks op het woonhuis: vrij lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met brede overstek.


ID: 135421 | Landschappelijk element

Domeingrens rond het domein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Tot eind 18de eeuw was het domein bij het buitenhof van de abdij van de Sint-Trudoabdij in Nieuwenhoven aan alle zijden begrensd door een dreef. Aan de westzijde grensde het abdijdomein aan de historische dreef Engelbamp, die nu nog als een verharde weg met nieuw aangeplante bomen of houtkanten bestaat. Noord en oost omgrensde een dreef of pad het domein. Die dreef bestond uit een onverhard pad, een gracht en een houtkant van opgaande beuken of hakhout uit haagbeuk. Aan de zuidkant vormt de gekanaliseerde Kelsbeek de grens tussen abdijdomein en andere bezittingen. Deze structuur is nog goed herkenbaar, hoewel op sommige plaatsen vervaagd. Binnen de contouren lag de kern van het abdijdomein met het buitenverblijf van de abt, de hoeve, vijvers, begraasde hoogstamboomgaarden en akker 'Den Hulst'. In de 17de eeuw was de ruimte binnen deze begrenzing opener dan nu het geval is.