1318 resultaten
ID: 14947 | Bouwkundig element
Brandstraat 8 (Sint-Niklaas)
Boerderij bestaande uit woonhuis, stal en schuur, in U-vorm ten opzichte van elkaar gegroepeerd. Centrale bakoven gesloopt.
ID: 15290 | Bouwkundig element
Hoge Bokstraat 55-57 (Sint-Niklaas)
Achterin gelegen hoeve met omhaagde boomgaard en fraai ijzeren hek, met 18de-eeuws woonhuis en voormalige dwarsschuur. De configuratie van de hoevegebouwen rond het erf bleef bewaard.
ID: 15331 | Bouwkundig element
Nieuwkerkenstraat 64 (Sint-Niklaas)
Sterk verbouwd achterin gelegen boerenhuis uit de 18de eeuw. Begraasd erf omzoomd door meidoorn- en hulsthaag.
ID: 15420 | Bouwkundig element
Weimanstraat 44 (Sint-Niklaas)
Hoeve met woonhuis en dwarsschuur. Woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit 1790. Ten noordwesten en haaks op het woonhuis: vrij lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met brede overstek.
ID: 135421 | Landschappelijk element
Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Tot eind 18de eeuw was het domein bij het buitenhof van de abdij van de Sint-Trudoabdij in Nieuwenhoven aan alle zijden begrensd door een dreef. Aan de westzijde grensde het abdijdomein aan de historische dreef Engelbamp, die nu nog als een verharde weg met nieuw aangeplante bomen of houtkanten bestaat. Noord en oost omgrensde een dreef of pad het domein. Die dreef bestond uit een onverhard pad, een gracht en een houtkant van opgaande beuken of hakhout uit haagbeuk. Aan de zuidkant vormt de gekanaliseerde Kelsbeek de grens tussen abdijdomein en andere bezittingen. Deze structuur is nog goed herkenbaar, hoewel op sommige plaatsen vervaagd. Binnen de contouren lag de kern van het abdijdomein met het buitenverblijf van de abt, de hoeve, vijvers, begraasde hoogstamboomgaarden en akker 'Den Hulst'. In de 17de eeuw was de ruimte binnen deze begrenzing opener dan nu het geval is.
ID: 303488 | Landschappelijk element
Halingenstraat 49 (Sint-Truiden)
Restant van een parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter uit het derde kwart van de 19de eeuw, ten zuiden van het voormalig kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw.
ID: 22974 | Bouwkundig element
Zepperenweg 253 (Sint-Truiden)
Voormalige molen en hoeve zogenaamd "Hoog Molen" met losstaande bestanddelen, met kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, doch verschillende aanpassingen; ligging aan de Melsterbeek.
ID: 72168 | Bouwkundig element
Stationsstraat 55 (Spiere-Helkijn)
Hoeve gelegen in de onmiddellijke omgeving van het kasteel van Helkijn, voor het eerst vermeld in 1627. Ze was toen in eigendom van A. Catulle en bestond uit een woonhuis, een schuur, stallen, een (duiven)toren, een bakhuis, twee nieuwe kamers en een woning voor de pachter. Als volledig omwalde hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Door Serafijn Vermote getekend in 1813 met als titel "Vue prise à Helchin près du Vieux chateau devasté".
ID: 14251 | Bouwkundig element
Kerkstraat 59 (Stabroek)
Kleine hoeve bestaande uit woonhuis en stalling waartegen haaks geplaatste rechthoekige langsschuur, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
ID: 14230 | Bouwkundig element
Laageind 65 (Stabroek)
Recent tot woning verbouwde hoeve, uit de 18de eeuw of de eerste helft en het vierde kwart van de 19de eeuw; gelegen binnen een omhaagd en met gras begroeid domein.