Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 27956 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Lummene

Wijmierstraat 31 (Maarkedal)
Achterin gelegen boerenerf bereikbaar via rechte populierendreef, walgrachten gedempt. Gewitte bakstenen boerenwoning van acht traveeën onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw doch aangepast, waarschijnlijk in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ten oosten op het voorerf, laag wagenhuis uitlopend op bakoven. Ten westen, losstaande dwarsschuur van drie traveeën.


ID: 28044 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Zeelstraat 16 (Maarkedal)
Voormalige hoeve in gewitte baksteenbouw. Voorerf met ijzeren toegangshek aan de straat. Boerenwoning van zes traveeën met zadeldak, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Vroegere bakoven geïncorporeerd in zijdelings aanbouwsel. L-vormig bedrijfsgebouw met geringe verbouwingen; omvat koeienstallen, schuur en wagenhuis.


ID: 306693 | Bouwkundig element

Stadscentrum Maaseik

Begijnenstraat, Bleumerstraat, Boomgaardstraat, Bosstraat, Capucienenstraat, Eikerstraat, Grote Kerkstraat, Halstraat, Hepperstraat, Houtstraat, Kleine Kerkstraat, Lekkerstraat, Lombaardsteeg, Markt, Monseigneur Koningsstraat, Munnikenstraat, Pelserstraat, Rueelstraat, Torenstraat, Vossenbergstraat, Vullerstraat, Waagstraat, Walstraat (Maaseik)
De middeleeuwse stadsstructuur bleef vrijwel intact bewaard in het huidige stratenpatroon van Maaseik. Het monumentaal patrimonium vertegenwoordigt nagenoeg alle periodes uit de bouwgeschiedenis vanaf de houtbouwfase tot en met de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 86106 | Bouwkundig element

Mouterij

Bosstraat 51-53, Pelserstraat 44 (Maaseik)
Voormalige mouterij, opgericht omstreeks 1866 door Jacobus Hendrix. Het huidige complex werd gebouwd in 1912. Het bedrijf functioneerde tot 1973.


ID: 306694 | Bouwkundig element

Dorpskern Leut

Dreef, Ganzenpoelstraat, Genieskensstraat, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
De dorpskern is rond het dorps- en kerkplein gecentreerd en bewaart in grote mate haar 19de-eeuwse karakter. Het ensemble vormt een interessante getuige van de religieuze, sociale, economische en cultuurgeschiedenis van deze gemeenschap.


ID: 1245 | Bouwkundig element

Paenhuys

St-Pietersstraat 79 (Maasmechelen)
Imposant breedhuis, waarvan de rechtertraveeën de oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw vormen; midden 19de eeuw werd het gebouw naar links toe vergroot.


ID: 77596 | Bouwkundig element

Banmolen De Cleyne Molen

Watermolenstraat 44 (Machelen)
Bedrijfscomplex waarvan de geschiedenis opklimt tot het begin van de zestiende eeuw, toen de heer van Diegem in 1513 een nieuwe watermolen oprichtte op de Woluwe ter vervanging van de in 1488-1489 vernielde Vondelmolen die verder naar het noorden gelegen was.


ID: 50578 | Bouwkundig element

Cuelenaersmolen met molenaarswoning

Kleitkalseide 55 (Maldegem)
Romp van een stenen beltmolen met inrijpoort, opgetrokken in 1865, met aanpalend machinehuis uit 1924 voor een mechanische maalderij die tot in 1969 werkzaam bleef. Op het omhaagd erf, dat toegankelijk is via een fraai ijzeren hekken, zijn ook nog de langgestrekte molenaarswoning haaks op de straat en boomgaard en wagenhuis terug te vinden.


ID: 50615 | Bouwkundig element

Burgerhuis met oude kern

Noordstraat 3 (Maldegem)
Woning op L-vormige plattegrond, op een verspringende rooilijn, met zeer oude kern mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, onder meer zichtbaar in de achterpuntgevel. In de tuin, oud boerenhuisje met aangebouwde bakoven.


ID: 51882 | Bouwkundig element

Art-decowoning en paardenworstenfabriek

Vakekerkweg 59 (Maldegem)
Art-decowoning en vleeswarenbedrijf Goethals, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1935-36. Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, opgetrokken uit gele baksteen op een gecementeerde witgeschilderde pui en met verwerking van bruine baksteen en bruine faiencetegels op de bovenverdieping.