108 resultaten
ID: 132429 | Landschappelijk element
Kruisboomstraat (Vleteren)
Omgevallen knotboom die opnieuw uitloopt onder de vorm van een struweeltje bij een poel. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.
ID: 132422 | Landschappelijk element
Omloop-Zuid (Vleteren)
Een eenzame zwarte populier is als hoekboom aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.
ID: 132373 | Landschappelijk element
Heuvelke (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud van de holle weg. De soorten bestaan uit hakhout van gewone hazelaar, opgaande bomen, knotbomen en hakhout van gewone es, eenstijlige meidoorn, hakhout van veldiep, opgaande zomereiken, opgaande Italiaanse populier, opgaande Canadapopulier, knotbomen van gewone haagbeuk, Noorse esdoorn, sleedoorn en zoete kers.
ID: 132340 | Landschappelijk element
Ottegraeven (Voeren)
De houtkant op talud bevindt zich tussen twee graslanden. De gemengde houtkant bestaat uit hakhout van gewone es, hakhout van gewone robinia, opgaande Canadapopulieren, opgaande Italiaanse populieren en hakhout van gewone esdoorn.
ID: 134167 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kleempoelstraat 161 (Zemst)
Landschappelijk park van circa 20 hectare, met een vijver met een heuveleiland, aangelegd rond 1880 tussen een vandaag verdwenen pachthoeve en een eind 19de-eeuwse villa, overgaand in bos; aansluitend circa 25 hectare boomgaard opgesmukt met Italiaanse populieren en hangende zilverlinden; diverse bijgebouwen.
ID: 301930 | Landschappelijk element
Zottegem (Zottegem)
In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De Italiaanse populier vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.
ID: 305365 | Landschappelijk element
Wijlegem (Zwalm)
De knotbomenrij met vijf zwarte populieren te Sint-Denijs-Boekel is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij bestaat op het moment van de inventarisatie (2017) uit vijf zwarte populieren (Populus nigra) en staat langs Wijlegem. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1,7 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 238 meter (gemeten op 1 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object langs de perceelsrand bij weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel).
ID: 305883 | Landschappelijk element
Moenplaats (Zwevegem)
Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen. Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920.