108 resultaten
ID: 134536 | Landschappelijk element
Alfred Habetslaan, Laan op Vurten (Beringen)
Tuinwijk en mijncité uit 1920, vertrekkend van een halfcirkelvormig beboomd plein, waar vandaan zes straten radiëren, met speelpleinen in de binnenzone.
ID: 134544 | Landschappelijk element
Pastoor Grausstraat, Tervantstraat (Beringen)
Beeldbepalende bomen voor het gehucht, daterend van rond 1930.
ID: 133149 | Landschappelijk element
Leten (Bilzen)
Langs een historische holle weg, die vanuit de Demervallei de steilrand beklimt en die verbinding maakt met Leten en Martenslinde, staat een oude geknotte zwarte populier.
ID: 133397 | Landschappelijk element
Alfonsstraat (Borgloon)
Populier in weiland bij de Rode hoeve. Met een stamomtrek van 568 cm was deze boom op het moment van de meting (7/2013) de dikste zwarte populier van Vlaanderen.
ID: 132547 | Landschappelijk element
Sas (Bornem)
Ter hoogte van het Sas op de Oude Schelde staat tegen de Scheldedijk een Italiaanse populier. Deze hoog opgaande boom markeert het sas en vervulde zo een bakenfunctie voor de schippers op de Schelde.
ID: 132548 | Landschappelijk element
Sas (Bornem)
Vlakbij de voormalige vaargeul op de Schelde naar het Sas staat op de Scheldeschorren een groep van drie Italiaanse populieren. De populieren markeren de ingang van de vaargeul en vervulden een bakenfunctie voor de schippers.
ID: 302865 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sas (Bornem)
De oudst bewaarde mechanische sluis van België van 1589-1592, verbond de Oude Schelde met de Schelde en werd aangelegd om de Oude Schelde toegankelijk te maken voor de scheepvaart vanuit de Schelde. Het geheel omvat de vroegere saskil, de kronkelende verbindingsloop naar de Oude Schelde, de Steendamdijk afgeboord met een rij notelaars. Er is een gevarieerde begroeiing met streekeigen vegetaties, weilanden, oude boomgaarden, aanplanten van Canadapopulieren en een bakenboom.
ID: 132815 | Landschappelijk element
Bijstierstraat (Brakel)
Het weiland tegenover het erf aan de overkant (Bijstierstraat 6) is volledig afgeboord met een kaphaag die in hoofdzaak bestaat uit es en haagbeuk. Er staat ook een opgaande oude kloon van een Canadapopulier in de haag. Meidoorn, esdoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen.
ID: 305195 | Landschappelijk element
Burreken (Brakel)
De knotboom van zwarte populier te Zegelsem is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotboom staat op de hoek van een weiland, langs een voetweg die uitkomt op Burreken. Deze hoekboom is een beeldbepalend object langs de weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel). Elke plaats van voorkomen heeft daarom een belangrijke natuurwetenschappelijke (genetische) waarde. De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies.
ID: 305371 | Landschappelijk element
Nederpoorterij (Brakel)
De knotbomenrij met drie zwarte populieren te Michelbeke is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij, op het moment van de inventarisatie (2017) bestaande uit drie zwarte populieren (Populus nigra), staat langs de Nederpoorterij. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 3,3 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object op het talud, langs de holle weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend.