1402 resultaten
ID: 130761 | Landschappelijk element
Dweerse gaanweg, Kemphoekstraat (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Op de dijk aangeplante opgaande lindeboom, die deel uitmaakt van een kapelletjesommegang die start en eindigt in de dorpskom van Bazel en door de Bazelse Polder loopt: via Lange Gaanweg, Beekdam, Verbindingsdijk, Blauwe Gaanweg, Lange Gaanweg, Dweerse Gaanweg, Kemphoekstraat en door de kasteeldreef. In de mooie, beeldbepalende lindeboom is een boomkapel opgehangen
ID: 305512 | Landschappelijk element
Gaverlandstraat (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland werd gebouwd bij de Miraculeuze Linde. Zo’n 500 jaar geleden (1511 -1512) werd er tot driemaal toe het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw gevonden en teruggeplaatst bij de lindeboom. De kapel is uitgegroeid tot een bedevaartsoord, de lindeboom bij het koor van de kapel is nog steeds dezelfde boom die op postkaarten te zien is (postkaarten dateren van vooraan de 20ste eeuw). Zoals te zien is werd de boom afgeschermd met een houten schutting. De boom had het vermoedelijk hard te verduren om dat men in die periode geloofde in de miraculeuze kracht van bomen en andere natuurelementen. Mogelijks werden bladeren, takjes en schors verzameld om als amulet te gebruiken of werd de boom vernageld of met lapjes behangen.
ID: 17336 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hoog-Kallostraat 1 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Bakstenen constructie met eertijds 1818 gedateerde puntgevel, doch vandaag volledig bepleisterd en geschilderd, afgelijnd door hoekpilasters. Kapel is omgeven door lindes.
ID: 131426 | Landschappelijk element
Koningin Astridplein (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Ten noorden van de parochiekerk staat op het Koningin Astridplein dicht bij het oorlogsmonument een zilverlinde, een dorpsboom die er als vredesboom werd geplant. Hij werd geplant na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog, de juiste plantdatum is ons echter niet bekend.
ID: 132738 | Landschappelijk element
Koningin Astridplein, Lange gaanweg (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
De aanplantingen in het kasteelpark van Wissekerke dateren uit een 19de eeuwse aanlegfase. De tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. Bij een brugje over de vijver bij het kasteel staan twee opgaande zomerlindes die deel uitmaken van deze tuinaanleg.
ID: 132746 | Landschappelijk element
Koningin Astridplein, Lange gaanweg (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
De aanplantingen in het kasteelpark van Wissekerke dateren uit een 19de-eeuwse aanlegfase. De tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De opgaande lindenrij maakt er deel van uit.
ID: 303073 | Landschappelijk element
Paul Rotsart de Hertaingdreef (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
De oude beuken toegangsdreef van het Hof ter Saksen werd in 2006 vervangen met plantsoen van Hollandse linde. De weg is gekasseid en heeft aan beide zijden een comfortzone voor fietsers en wandelaars. Tweeënveertig jonge bomen (maat 20/25) werden aangeplant met ruime plantafstanden van 17 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen.
ID: 17281 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Perstraat 52 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Deur van boerenwoning met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries.
ID: 83533 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veldbloemenstraat, Warandestraat 159 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Open hoeve gelegen naast een omwalde boomgaard, met een woonhuis van het dubbelhuistype, van zes traveeën onder zadeldak en met jaarsteentjes van 1690 en 1697. Naast de ingang: linde met votiefkapelletje.
ID: 130849 | Landschappelijk element
Verheyenplein (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Tegenover de Sint-Laurentiuskerk werd na de Eerste Wereldoorlog een opgaande linde aangeplant als vredesboom. Bij de aanleg van het Verheyenplein kreeg de boom een ruim plantvak toebedeeld.