Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

444 resultaten


ID: 4299 | Bouwkundig element

Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl

Zwartzustersstraat 27-29 (Antwerpen)
Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl uit de eerste helft van de 18de eeuw, mogelijk met oudere kern. Toenmalig eigenaar Geleys liet in 1811 de vensters aanpassen. In opdracht van Rottiers voegde de aannemer Arnoldus Josephus Hertogs in 1837 de tweede verdieping toe.


ID: 75497 | Bouwkundig element

Kapel van de Wampenberg

Wampenberg (Arendonk)
Kapel in sobere laat-barokstijl, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, Heilige Lucia en Sint-Hubertus.


ID: 84663 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp (Berlare)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op een middeleeuwse kerksite, getuigt nog steeds van de drie bouwfasen uit haar bouwgeschiedenis; de 15de-eeuwse westelijke travee met westtoren, de middenbeuk uit het eerste kwart van de 18de eeuw en de neogotische uitbreiding van het schip naar ontwerp van architect Henri Valcke uit 1910-1911. De vrijstaande dorpskerk bezat voorheen een omringend ommuurd kerkhof. Op de restant van het kerkhof staan negentien gerecupereerde grafkruisen.


ID: 17162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof ter Welle

Anna Piersdreef 1-2, Lesseliersdreef 49A (Beveren)
Kasteel aan het einde van een dreef met beuken en paardenkastanjes. Brede ovale omwalling waarbinnen een ruime, trapezoïdale voorkoer met schoolgebouwen en ten oosten ervan - bereikbaar langs een bakstenen brug op drie korfbogen - het kasteel op rechthoekige plattegrond.


ID: 17326 | Bouwkundig element

Pastorie gedateerd 1724

Hoog-Kallostraat 28 (Beveren)
Laatbarok herenhuis met classicistische inslag, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak voorzien van vijf recente dakkapellen; boven de centrale deur 1724 gedateerd.


ID: 41565 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Bierbeekstraat (Bierbeek)
Het huidige bak- en kalkstenen gebouw dateert voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw. De plattegrond toont een drie traveeën diep koor met driezijdige apsis en aanleunende sacristie, één beuk van vijf traveeën en een westtoren geflankeerd door twee bijgebouwtjes.


ID: 31802 | Bouwkundig element

Brigittijnenklooster

Nieuwland 11, 11A-B (Borgloon)
In 1643 wordt besloten tot de stichting van een klooster in Borgloon. Twee brigittijnen uit het bisdom Ieper vestigen zich in de stad, in een huis aan de Abbeelplaats.


ID: 70879 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster en -kerk

Vrijthof 10 (Bree)
Het klooster is een grosso modo rechthoekig complex, met ten westen de kapel en ten oosten het aanleunend kloosterpand. De barokke kloosterkerk van 1714-20 is een zaalkerk van zes traveeën, met een driezijdige koorsluiting.


ID: 29215 | Bouwkundig element

Huis Vanden Abeele

Academiestraat 14 (Brugge)
Barok dubbelhuis van vijf/vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw; consoliderende restauratiewerken in 1992 naar ontwerp van architect A. De Bock (Brugge).


ID: 82863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Gillis met gekandelaarde lindes

Baliestraat 2 (Brugge)
Een van de vier bewaarde middeleeuwse stadskerken van Brugge: in oorsprong een kruiskerk opklimmend tot de tweede helft van de 13de eeuw. Getuigen hiervan zijn het westelijke deel van het middenkoor met dakkap uit 1269-1270, de historiserend gerestaureerde langsmuren van het middenschip, de kruising, de kern van de herhaaldelijk verbouwde transeptarmen en de aanzet van de oostwand van de eerste torenverdieping. In de tweede helft van de 14de eeuw en 15de eeuw volgden bouwcampagnes en kreeg de kerk het uitzicht van een pseudo-hallenkerk. De kruisingstoren klimt ook minstens op tot de tweede helft van de 14de eeuw. Omstreeks 1873-1905 gerestaureerd in de vermeende oorspronkelijke middeleeuwse staat naar ontwerp van architect A. Van Assche. Ten oosten en ten zuiden van de kerk staat een rij gekandelaarde lindes.