425 resultaten
ID: 206978 | Bouwkundig element
Ninoofsesteenweg 500, Steenpoel 16-20 (Dilbeek)
Landhuis met bijgebouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw, aangepast aan het eind van de 19de eeuw, gelegen ten noordoosten van het dorpscentrum van Itterbeek.
ID: 38994 | Bouwkundig element
Plankenstraat 7 (Dilbeek)
Eenvoudig L-vormig hoevetje met tegen de straatzijde bijgebouwtje met duiventil en een bakhuis uit witgekalkte leembouw.
ID: 86047 | Bouwkundig element
Kantonsweg 8, 14, 8A, 14A-D (Dilsen-Stokkem)
De hoeve was de zetel van het laathof van de nieuwe nederzetting in het Holt van Lede, Holthuizen, later Houthuyzen en Houtissen. In 1578 was de hoeve eigendom van Dionysius van den Eertwech, burgemeester van Maaseik, en in deze periode werd ze door brand verwoest en werd de naam veranderd in De Licht. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat de hoeve aangeduid als een ruime, semigesloten hoeve. Van de oorspronkelijke gebouwen resteren nu een L-vormige vleugel met het woonhuis van vijf traveeën en een bouwlagen, met jaartal 1685 door middel van muurankers, en een haakse vleugel met inrijpoort en stallen aan de straatzijde.
ID: 71381 | Bouwkundig element
Sipernau 2 (Dilsen-Stokkem)
De huidige tweeledige hoeve staat in deze vorm aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77, maar het is niet duidelijk of zij in kern opklimt tot de periode van de bouw van het kasteeldoor Thomas de la Marck in de eerste helft van de 17de eeuw.
ID: 47641 | Bouwkundig element
Gentsesteenweg 16-18 (Eeklo)
Villa Zonneschijn, gebouwd door de textielindustrieel Nestor Goethals-Troch in 1907, reeds na de Eerste Wereldoorlog aangekocht door de familie Baudts-Van Acker. Duiventil in de vorm van een kasteeltje van 1928 in de tuin.
ID: 50826 | Bouwkundig element
Markt 38 (Eeklo)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak met deels behouden rechter zijaandak met vlechtingen van een steiler dak met vier rijen vlieggaten voor duiven. Gepleisterde en witgeschilderde voorgevel.
ID: 33774 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Burggravenlaan 3 (Evergem)
Het oorspronkelijke kasteel in zijn dubbele omwalling wordt afgebeeld in A. Sanderus' Flandria Illustrata van 1641. Het huidige kasteeltje vertoont ondanks de 18de-eeuwse verbouwingen en de grondige restauratie van 1895 nog sterke gelijkenis met het oude kasteel zoals afgebeeld in het werk van Sanderus. Bak- en zandstenen gebouw met een voorbouw en een bijna parallel met de achterbouw van twee bouwlagen onder twee zadeldaken tussen zijtrapgevels. Voor het kasteel, twee tegenover elkaar staande dienstgebouwen onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Het park evolueerde in de loop van de 19de eeuw naar een landschappelijke stijl waarin de gracht werd omgevormd tot vijver. De omwalling in het zuiden is niet meer volledig watervoerend, maar in reliëf nog waarneembaar
ID: 33823 | Bouwkundig element
Heffink 2 (Evergem)
De geschiedenis van het voormalige huys van plaisance met omwald opper- en neerhof gaat terug tot de 13de eeuw. Traditioneel bak- en zandstenen huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen. Ten noordwesten, duiventoren met 220 woonnissen van het oude Goed ten Broeke. Het vierkant torentje van bak- en zandsteen van drie bouwlagen onder tentdak zou dateren uit midden 16de eeuw.
ID: 33848 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kramershoek 2-6 (Evergem)
Kasteel met U-vormige aanleg volledig heropgebouwd circa 1892. Bepleisterd kasteel van twee bouwlagen onder mansardedaken. Volledig omgracht park en parkbos met kruisvormig drevenpatroon en zichtas richting zuidwesten. Beukendreef met ijzeren toegangspoort en hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. In het park: vierkante duiventoren met 1623 in de zuidgevel, paardenstallen en hovenierswoning en verder langgestrekte kasteelhoeve in neotraditionele stijl, vermoedelijk heropgebouwd eind 19de eeuw; wagenhuis en stallen uit dezelfde periode. Buiten de walgrachten, bevinden zich een met bomen beplante ijskelder, een serre van circa 1900 en een ommuurde moestuin.
ID: 33930 | Bouwkundig element
Lindenlaan 25 (Evergem)
Brouwerij, opgericht in 1789 als brouwerij van hoge gisting en tot 1902 landbouwbedrijf. Later uitgebreid met mouterij en hopcultuur. Van de oude brouwerijgebouwen bleef enkel een beraapt gebouw met paardenstallen en ernaast een duiventil behouden. Het woonhuis zou dateren van 1860, maar is eveneens vernieuwd in aangepaste stijl.