209 resultaten
ID: 39814 | Bouwkundig element
Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
U-vormig waterkasteel waarvan de funderingen opklimmen tot de 12de eeuw, en die zeker de begrenzing geven van het 17de-eeuwse gebouw, doch het huidig algemeen uitzicht resulteert van de restauraties uit de 19de en 20ste eeuw. De hoeve werd eveneens in de 19de en 20ste eeuw aangepast. Beide constructies zijn gelegen in een groot, omgracht domein met fraai park en dreef.
ID: 134053 | Landschappelijk element
Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
Waterkasteel met U-vormige plattegrond, teruggaand op volmiddeleeuwse kasteelmotte uit de 12de eeuw, in de 17de eeuw herbouwd en rond 1880 historiserend gerestaureerd naar een ontwerp van architect-decorateur Charle-Albert; verfraaid circa 1932 met toevoeging poortgebouw; omgeven door grotendeels bebost domein van 14 hectare voorzien van een net van rechte dreven en een 'lepelvijver'.
ID: 44745 | Bouwkundig element
Vaartstraat 49 (Kaprijke)
Het omwalde opperhof met kasteeltje is opgetrokken uit bak- en zandsteen, vermoedelijk in kern uit de 16de eeuw, met uitbreiding in 17de eeuw. Het huidige voorkomen is voornamelijk het resultaat van de grondige en ingrijpende herstellingswerken en aanpassingswerken in de jaren 1960 en 1970.
ID: 47384 | Bouwkundig element
Hofdreef 27 (Kasterlee)
Omgracht middeleeuws kasteel met ophaalbrug en toegangsdreef gelegen net buiten de dorpskom en vermoedelijk opklimmend tot de 14de eeuw.
ID: 86078 | Archeologisch / Bouwkundig element
Kerkstraat (Kinrooi)
De site was de logische keuze voor de bouw van een versterking: een in de Maasvallei vooruitstekende hoogte, de meest oostelijke uitloper van het middenterras van de Maas.
ID: 208770 | Archeologisch geheel
't Oosthof (Koekelare)
Archeologische reconstructie van de site van het "Oosthof". Een opgravingscampagne van 1987 tot 1999 toont het residentiële en rijke karakter van het opperhof aan. Circa 2000 wordt de omwalde site met motte gereconstrueerd.
ID: 140145 | Archeologisch geheel
Ooststatiestraat (Kontich)
Deze archeologische zone omvat een volmiddeleeuwse motte met driedubbele gracht gelegen langsheen de Ooststatiestraat in Kontich-Kazerne. Deze versterkte site breidde vanaf de 13de eeuw uit tot kasteel dat tot WO II quasi continu bewoond werd, waarna de site volledig in verval trad.
ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.
ID: 91320 | Archeologisch geheel
Steenstraat (Kortemark)
Motte, zogenaamd "Vrouw Hille Wal", ook gekend als "Rondlopermotte" of "Onze-Lieve-Vrouwmotte". Gelegen in de vallei van de Bovekerkse Beek. Het betreft een kleine castrale motte uit de 12de-13de eeuw: een motteheuvel van circa vier meter hoog, een gracht van circa 8 meter breed, basisdiameter 30 meter.
ID: 301676 | Archeologisch geheel
Werkenplein (Kortemark)
In het centrum van Werken bevindt zich naast de Sint-Martinuskerk een indrukwekkende aarden heuvel, De Hoge Andjoen genaamd. Deze heuvel is het restant van een middeleeuws mottekasteel. Het is een van de best bewaarde motteheuvels van Vlaanderen.