Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 9478 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vijversweg 3 (Ninove)
Gesloten hoeve met belangrijk volumespel met boomgaard met omringende haag ten zuiden en witgeschilderd bakstenen wegkapelletje op de hoek. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenplaats met vaal, daterend uit het eerste tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 56661 | Bouwkundig element

Hoeve De Thebusse

Schorredijk 7 (Oostende)
Historische hoeve die haar naam te danken heeft aan de typische vorm van het boerenhuis. De hoeve grenst aan de Schorredijk, en is gelegen vlakbij de dorpskom van Stene. De Schorredijk begint aan de Steensedijk en eindigt aan de Torhoutsesteenweg. De dijk is ontworpen circa 1720 en omsluit de Snaaskerkepolder, die samen met de Sint-Catharinapolder en de Keignaertpolder als een spoelpolder moest instaan voor het uitschuren van de circa 1700 opnieuw verzande Oostendse haven.


ID: 56671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Annaparochie met tuin

Stenedorpstraat 51 (Oostende)
Vroegere pastorie, alleenstaand met voortuintje en boomgaard. Door haar ligging in de tweede bocht van de Stenedorpstraat, schuin tegenover de kerk, vormt dit gebouw als het ware de tegenhanger van de parochiekerk. Aansluitende tuin.


ID: 56674 | Bouwkundig element

Sint-Clarahoeve

Stuiverstraat 401 (Oostende)
Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Op alle kaartmateriaal wordt ten zuiden van de hoeve een verdwenen rechthoekig bouwvolume aangeduid, mogelijk een schuur. De hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw werd gebouwd op de plaats van het fort Sint-Clara, een Spaans legerkamp tijdens het beleg van Oostende (1601-1604). Gelegen in de in 1744 drooggelegde Sint-Catharinapolder, nu ingesloten door nieuwe villaverkavelingen. Sinds 1987 gerenoveerd door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij als kantoor voor de CV "Onze Landelijke Woning".


ID: 56635 | Bouwkundig element

Herberg In d'afspanninge

Zandvoordedorpstraat 46 (Oostende)
Schuin tegenover de kerk, op nummer 46, is een 19de-eeuwse lage woning bewaard waarin van 1884 tot 1926 en ook later in de 20ste eeuw herberg "in d'afspanninge" was gevestigd (zie houten naambord op de gevel). Het volume aan de straatzijde is beschermd als monument.


ID: 56638 | Bouwkundig element

Hoeve De Zande

Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.


ID: 36622 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bavegemstraat 48 (Oosterzele)
Naar verluidt voormalige hoeve, winkel, kolenuitzetterij en café. Hoeve van het semigesloten type aan het kruispunt Heistraat en Steenstraat. U-vormig opgestelde hoevegebouwen rondom een gekasseid binnenerf met midden een gemetste pomp. Omhaagde boomgaard ten zuiden.


ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.


ID: 36779 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Rattepas 22 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met omhaagde boomgaard. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechts aanleunende stal met pomp. Haaks ingeplante gewitte bakstenen dwarsschuur en wagenhuis. Kleinere bedrijfsgebouwen aan de straatkant met ingebouwde bakoven.


ID: 36841 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Stationsstraat 1 (Oosterzele)
Hoogstwaarschijnlijk het vroegere Hof te Scheldewindeke, voormalig pachthof van de heer van het Land van Rode, dat reeds werd vermeld in 1418. Grote hoeve van het semigesloten type met onregelmatig rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf met erftoegang op de noordhoek via een brede doorrit in de schuur. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verschillende bedrijfsvleugels met stallen, wagenhuis, dwarsschuur met twee rijen luchtgaten en losstaande lage bakstenen bedrijfsvleugel met stallen.