1318 resultaten
ID: 86760 | Bouwkundig element
Kerkebosstraat 4 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes van woonhuis met aangebouwde stal en enkele bijgebouwen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847); beboomd erf en poel aan oostzijde weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt een nieuw woonhuis gebouwd op de plaats van een ouder bijgebouw. Het oorspronkelijk woonhuis is heden ingericht als stal, doch blijft als 18de-eeuwse volume vrij gaaf bewaard.
ID: 87137 | Bouwkundig element
Kleine Ruiseledestraat 9 (Tielt)
Kleine hoeve met omhaagd voortuintje, gelegen in de buitenbocht van de weg, ongeveer op de grens met Ruiselede. Opgetrokken in 1895 in opdracht van Leonard Devrieze, landbouwer te Kanegem. Eenlagig dubbelhuis van drie traveeën met licht getoogde openingen, natuurstenen onderdorpels, vernieuwd houtwerk en luiken, nieuwe gootlijst (kunststof). Stalletje met lege kapelnis aan noordzijde, in rood-wit geschilderde bakstenen omlijsting met kruis.
ID: 86729 | Bouwkundig element
Klijtenstraat 69 (Tielt)
Eengezinswoning in omhaagde tuin, gebouwd in 1969 naar ontwerp van architect Hendrik Scherpereel (Brugge, Sint-Andries). Witgeschilderd bakstenen volume van twee bouwlagen onder platte bedaking op grosso modo vierkant grondplan.
ID: 86761 | Bouwkundig element
Lindenlaan 25 (Tielt)
Villa in omhaagde tuin, gebouwd in 1965 naar ontwerp van architect Carlos Coussée (Roeselare). Witgeschilderde baksteenbouw met grote eenlaagse onderbouw en kleine bovenbouw, beide met platte bedaking voorzien van licht uitkragende, doorgetrokken vlakke gootlijst, als korte luifel aan de inkom. In het terrein ingewerkte garage. Langs de straatzijde, blinde gevelvlakken, opengewerkt aan de achterzijde en aan de hoofdinkom.
ID: 86783 | Bouwkundig element
Meulebeeksesteenweg 54 (Tielt)
Villa in omhaagde tuin, gebouwd in 1974 naar ontwerp (1972) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto.
ID: 87141 | Bouwkundig element
Mevrouwmolenstraat 14 (Tielt)
Eenlaagsbebouwing, eertijds bestaand uit een woonhuis met smidse, later omgebouwd tot twee woningen, haaks ten opzichte van de openbare weg gelegen. In kern minimum teruggaand tot het derde kwart van de 18de eeuw.
ID: 87140 | Bouwkundig element
Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.
ID: 87143 | Bouwkundig element
Nagelstraat 25 (Tielt)
Hoeve, in geschiedenis minstens teruggaand tot het midden van de 18de eeuw. Nieuw woonhuis gebouwd aan westzijde.
ID: 87044 | Bouwkundig element
Neringenstraat 41 (Tielt)
Samenstel van twee woningen, gelegen aan de oostzijde langsheen de straat. Volgens kadaster worden de twee woonhuizen langsheen de steenweg opgetrokken in 1869, in opdracht van landbouwer Carolus Depoortere, eigenaar van hoeve nummer 42. In de 20ste eeuw worden de huisjes samengevoegd. Samenstel van twee eenlagige woningen in verankerde baksteenbouw onder licht overkragend zadeldak in Vlaamse pannen.
ID: 87155 | Bouwkundig element
Ondankstraat 4 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met losstaande hoevegebouwen, in geschiedenis minimum teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600): weergave van een woonhuisvolume, vermelding van pachter of eigenaar "Jan Clais". Erf toegankelijk via hek tussen pijlers. Aan oostzijde van het erf staat een witgekalkt en verankerd gerenoveerd boerenhuis van vijf traveeën onder nieuw zadeldak. en zuiden van het woonhuis ligt een half ondergrondse overgroeide gemetselde aardappelkelder met rechte toegangswand met korfboogvormige ingang. Aan noordzijde van het erf ligt een haakse bakstenen schuur onder overkragend zadeldak in zwarte en rode Vlaamse pannen, gesteund op schoringen. Ten zuiden van het erf en diagonaal ten opzichte van de straat staat een bakstenen bakhuis met bewaard ovenhuisje onder lagere nok, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Poel aan zuidzijde.