Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1316 resultaten


ID: 86832 | Bouwkundig element

Villa

Rijkegemkouterstraat 5 (Tielt)
Villa in bungalowstijl, gebouwd in 1979 naar ontwerp (1976) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Deels in het terrein ingewerkt volume onder platte bedaking met L-vormige plattegrond in ruime, hoog omhaagde tuin waardoor slecht zichtbaar vanaf de straat.


ID: 86845 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Rozeboomlaan 32 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in tuin gebouwd naar ontwerp (1970) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Deels in het terrein ingewerkt rechthoekig volume met hoog omhaagde tuin en brede verharde oprit naar garage.


ID: 87052 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Tielt)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen aan noordzijde van de dorpskern. Aangelegd in 1909 ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was (Aarsele-Dorp), op een perceel dat gekend stond onder de naam "Dood(s)akker". Begraafplaats afgesloten van de weg door een laag bakstenen muurtje, waarachter een rode beukenhaag. Centrale toegang via een ijzeren hek tussen twee robuuste natuurstenen hekpijlers. In de zuidwestelijke hoek zit een tweede toegang. De noordzijde van de begraafplaats wordt afgeschermd door hoge bomen. Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, het centrale pad leidt naar een grotkapel.


ID: 86857 | Bouwkundig element

Hoeve

Sint-Amandstraat 10 (Tielt)
Historische hoeve met verzorgde 19de-eeuwse gebouwen. Omhaagd en grotendeels verhard erf met moestuin aan noordwestzijde en enkele grasperken met aanplantingen. Ten noorden van het erf, éénlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak. Gecementeerd parement met witgeschilderde schijnvoegen, begroeid met klimplanten. Kleine staldeurtjes aan oostzijde, onder meer in lage aanbouw onder lessenaarsdak. Laadluikje in westzijpuntgevel. Ten oosten van het erf grote en hoge bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak. Grote muurankers. Dwarsschuur met onder meer segmentboogpoort. Aan erfgevel, geschilderd houten beglaasd muurkapelletje. Ten noordwesten, bakhuis. Houten muurkapelletje met kruisbeeld aan erfgevel.


ID: 87053 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Hubertstraat 3 (Tielt)
Woning, in site opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Vermoedelijk heropbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vrijstaand éénlagig dubbelhuis in verankerde baksteenbouw met gepekte plint van vijf traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 87224 | Bouwkundig element

Kapellemolen met molenaarshoeve

Waalbosstraat 3 (Tielt)
De Kapellemolen of Balsmolen of Waalbosmolen met bijhorende molenaarshoeve is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (grondzeiler) op een molenbelt. De stenen korenmolen werd opgetrokken in 1847 ter vervanging van een oude houten staakmolen die zich minstens sedert het tweede kwart van de 17de eeuw op de huidige plaats bevond. Ten oosten van de molen staat een witgeschilderd molenaarshuis uit 1846, met parallel aan de zuidzijde een schuur opklimmend tot voor 1830.


ID: 87226 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waalbosstraat 7 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen die voornamelijk dateren uit de 20ste eeuw, rond een met gras begroeid erf met boomgaardrestant, op een oudere hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart worden drie evenwijdige volumes en een poel weergegeven, het boerenhuis wordt op de huidige plaats aangeduid, aan de noordzijde van het erf.


ID: 86942 | Bouwkundig element

Hoeve

Wakkensesteenweg 51 (Tielt)
Hoeve gelegen langsheen de Moordhoekstraat en toegankelijk via erfoprit vanaf de kasseistrook van het voormalige 18de-eeuwse tracé van de steenweg. De site klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak, waaronder stal en schuurstalvleugel.


ID: 86948 | Bouwkundig element

Villa in omhaagde tuin

Wingensesteenweg 2 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in omhaagde tuin gebouwd in 1973 naar ontwerp (1970) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Eénlaagse witgeschilderde baksteenbouw waarvan gesloten gevelvlakken doorbroken door muurhoge glaspartijen onder plat dak.


ID: 307344 | Landschappelijk element

Lijnaanplantingen als bosgrens

Overrepen (Tongeren)
Kolmontbos wordt in het zuidwesten begrensd door verschillende soorten lijnaanplantingen. Het betreft een rij knothaagbeuken met verspreid een aantal meidoornstammen die wijzen op een tweede grensmarkering. In het zuidoosten staat een rij van vijf opgaande zomereiken. Al deze elementen markeren de historische bosgrens.