Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 36610 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Meierij 69 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve van het gesloten type. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis met de rugzijde naar de straat gekeerd en aangebouwde, overzolderde rechthoekige poort met doorrit naar het nagenoeg vierkant erf met centrale mestvaalt. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36454 | Bouwkundig element

Dorpswoning en olieslagerij

Rid. A. Stas de Richellelaan 5 (Merelbeke)
Lang breedhuis van één bouwlaag, in kern opklimmend tot de 17de eeuw maar met latere aanpassingen en vergrotingen. Voormalige olieslagerij achteraan op het gekasseide erf. Rechthoekig bakstenen bedrijfsgebouw van zes traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak; jaartal 1849 aangegeven door middel van gewitte cijfers. Haaks aansluitend lager koetshuis.


ID: 36557 | Bouwkundig element

Hoeve met stokerij en opslagplaatsen

Scheldekaai 12 (Merelbeke)
Belangrijk landelijk bedrijfscomplex uit het midden van de 19de eeuw, ingeplant aan een aanlegkaai van de Schelde. Ommuurd boerenerf met losstaande gebouwen en ijzeren toegangshek. Gewitte bakstenen bedrijfsvleugel op het voorerf onder zadeldak, met links vierkante schoorsteen van de vroegere stokerij.


ID: 46891 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis en boerderij

Diepte 2, 6 (Merksplas)
U-vormige complex, de boerderij van circa 1888 werd in 1892-1893 voorzien van het huidige woonhuis.


ID: 46898 | Bouwkundig element

Afspanning/brouwerij De Zwaan

Hoekeinde 43 (Merksplas)
Bestaande uit vrijstaand woonhuis, parallel ten noorden gelegen schuur, ten westen karschob en bakhuis, opgetrokken in 1654.


ID: 46926 | Bouwkundig element

Woonstalhuis Berbelshoeve

Molenzijde 3 (Merksplas)
Op de oude rooilijn gelegen woonstalhuis van vijf + drie traveeën onder zadeldak, in huidige vorm minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw; ten oosten boomgaard.


ID: 90012 | Bouwkundig element

Stoommaalderij en -zagerij

Bruggesteenweg 118 (Meulebeke)
Voormalige stoommaalderij en -zagerij, volgens kadaster in 1908 gebouwd in de "Goeterluchthoek" in opdracht van de Meulebeekse timmerman Frans Fraeye-Devriese.


ID: 90035 | Bouwkundig element

Site Herentmolen

Gentstraat 307 (Meulebeke)
De Herentmolen is een unieke standaardmolen op torenkot, opgericht in de vroege jaren 1920 door molenbouwer Jules Caen na vernieling van de oudere molen en heropgebouwd in 1956. De als korenmolen fungerende molen is momenteel de enige nog overeind staande torenkotmolen met een vliegende galerij. De nog operationele molen vormt samen met een mechanische maalderij en een nieuw molenaarshuis de in de wijk Marialoop gelegen molensite Herentmolen. In de voorbije decennia werd deze site nog met een Kleine Herentmolen en een miniatuurmolen uitgebreid.


ID: 90047 | Bouwkundig element

Hoeve

Heirentstraat 6 (Meulebeke)
Hoeve met verzorgde gebouwen waarvan de site minimaal opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van twee parallelle volumes op twee percelen, tevens toegankelijk vanaf de later opgeheven Dosseweg aan de zuidzijde. De Ferrariskaart van 1770-1778 toont een bijkomend parallel gebouw.


ID: 90050 | Bouwkundig element

Kelder van de 19de-eeuwse brouwerij Le Damier

Hoogstraat (Meulebeke)
Kelder van de voormalige 19de-eeuwse brouwerij "Le Damier" of "Het Damberd", later gekend als "brouwerij Goethals". Gerestaureerde en licht uitgediepte ruime, ineenlopende kelders, overwelfd door middel van (thans geschilderde) bakstenen kruisgewelven op natuurstenen zuilen met vlakke afdekplaat; haaks aansluitend, enkele ruimtes onder tongewelf; nieuwe natuurstenen tegelvloer.