Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27920 | Bouwkundig element

Sint-Janshoeve

Bovenstraat 6 (Maarkedal)
Bakstenen hoevegebouwen uit de 19de eeuw rondom vrijwel vierkant en deels verhard erf. Toegangspoort met gekasseide rechthoekige doorrit in zuidwestelijke bedrijfsvleugel met gewitte straatgevel en onder pannen wolfsdak. Ten noorden op het achtererf, rest van groot afzonderlijk bakstenen bakhuis.


ID: 27921 | Bouwkundig element

Calvariekapel

Bovenstraat (Maarkedal)
Open wegkapel achter een opgemetste bronput, gebouwd in 1836 door Engelbertus De Vos, vroegere eigenaar van de tegenoverstaande hoeve. Scheefgezakte rechthoekige gewitte bakstenen kapel onder pannen zadeldak. Bepleisterde voorpuntgevel met gepikte plint en brede korfboog met ijzeren hek.


ID: 27922 | Bouwkundig element

Boerenwoning van voormalige hoeve

Bovenstraat 8 (Maarkedal)
Voormalig hoevetje, vroeger met U-vormige aanleg. Bewaarde boerenwoning van baksteen met zeven traveeën, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 27923 | Bouwkundig element

Hoeve

Brouwerijweg 1 (Maarkedal)
Hoeve ten noorden van het kerkhof van de Sint-Eligiuskerk. Georiënteerde bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, recent gerenoveerd.


ID: 27924 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Fremisstraat 5 (Maarkedal)
Imposante gesloten hoeve met ruim gekasseid onregelmatige vierhoekig erf, sedert de jaren 1970 grotendeels gebetonneerd; poort met erftoegang in de lange oostelijke bedrijfsvleugel met stallen; gereduceerde mestvaalt ervoor. Achterin gelegen boerenburgerhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, vergroting van circa 1900 van bestaande woning.


ID: 27925 | Bouwkundig element

Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel

Hasselstraat 7, 7A (Maarkedal)
Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel met thans zogenaamd "Rusthuis Maarkedal" en links aanpalende kleuterschool. Aanvankelijk school opgericht in 1838 door T.J.A. Van Saceghem uit Gent, zoon van de laatste heer van Maarke. Stichting door hem bij de school en het weeshuis in 1842 van een klooster, bijhuis van de zusters van het Heilig Hart van Maria te Nederbrakel.


ID: 27926 | Bouwkundig element

Hoeve

Hasselstraat 9 (Maarkedal)
Hoeve met afgesplitst deel van het georiënteerd boerenhuis waarvan het zuidelijk gedeelte circa 1980 verbouwd tot moderne woning. Rest van aanvankelijk boerenhuis van vier traveeën aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, doch in kern waarschijnlijk opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Aan de straat palende lange bakstenen dwarsschuur onder pannen schilddak.


ID: 27928 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve Schaliënhof

Hasselstraat 18-20 (Maarkedal)
Herenhoeve van het gesloten type, door haar opmerkelijk volume en geïsoleerde ligging sterk gemarkeerd in het omgevend akker- en weiland, opgericht in 1840 ter vervanging van en rondom een bestaande kleine gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen van anderhalve of twee bouwlagen onder voornamelijk pannen zadel- en halve schilddaken. Twee brede toegangspoorten met doorrit in de straatvleugel. Neoclassicistisch getint herenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder kunstleien zadeldak.


ID: 27929 | Bouwkundig element

Hof De Temmerman

Kabuize 2 (Maarkedal)
Semigesloten hoeve, vroeger naar verluidt zogenaamd Hof De Temmerman naar de familie die de hoeve oprichtte in het tweede kwart van de 19de eeuw. Ten zuiden, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag en met getoogde muuropeningen.


ID: 27931 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kapelleberg 11 (Maarkedal)
Dorpswoningtegenover de Sint-Vincentiuskapel. Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën met poorttravee rechts, onder pannen zadeldak, uit begin 20ste eeuw.