Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1179 resultaten


ID: 43635 | Bouwkundig element

Norbertijnenabdij

Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.


ID: 306706 | Bouwkundig element

Gehuchtskern Heultje

Gravin de Merodestraat, Heultjedorp, Processieweg, Schoolstraat (Westerlo)
De gehuchtskern van Westerlo-Heultje bestaat uit een gaaf bewaard door dezelfde architect ontworpen geheel van rondom een plein gelegen hoofdgebouwen die een architecturaal ensemble vormen in een eenvoudige neogotische of neotraditionele baksteenarchitectuur. Het ensemble bevat een kerk, pastorie en parochiecentrum met bidtuin met Lourdesgrot rondom een centraal plein dat samen met de verderop gelegen klooster annex school aan de Gravin de Merodestraat de gehuchtskern van Westerlo-Heultje sterk karakteriseert, domineert en structureert. Aan de westzijde van het plein werd een natuurstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht met links een Mariabeeld (1928), rechts een Heilig Hartbeeld.


ID: 216092 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Tongerlo

Kerkplein (Westerlo)
Zandstenen beeld van Christus Koning met namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 85093 | Bouwkundig element

Slagerij met kruisbeeld

Van Cromphoutstraat 26 (Wetteren)
Onderkelderd woonhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak uit de 19de eeuw, met oudere kern. Zij- en achtergevels, en bedaking samen met het Christusbeeld onder luifel zijn als monument beschermd. Het kruisbeeld werd reeds vermeld in 1765.


ID: 71532 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Bankstraat 42-44 (Wevelgem)
Samenstel van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Nummer 44 met aangepaste muuropeningen. De twee woningen worden verbonden door muurnis met heiligenbeeld.


ID: 71626 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Bankstraat 48 (Wevelgem)
Art-decoburgerwoning opgetrokken in 1923 naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem) in opdracht van koster A. Vuylsteke. Bakstenen lijstgevel gekenmerkt door het contrasterend gebruik van de witbepleisterde puntgevel, fries, getande lateien en vensterstijlen.


ID: 71019 | Bouwkundig element

Reynsakkershoeve

Kruisstraat 138 (Wevelgem)
Eeuwenoude hoeve met bewaarde motestructuur, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losstaande bestanddelen. Op de Atlas der Buurtwegen (1841), afgebeeld als volledig omwalde hoeve met U-vormige opstelling. Thans sterk verbouwde hoeve met 19de-eeuws uitzicht. In 1830 werd de hoeve uitgebaat door P. Van Den Berghe, burgemeester van Wevelgem. Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rond een geasfalteerd erf.


ID: 71182 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Goed Indoye

Menenstraat 507 (Wevelgem)
Eertijds was de hoeve afhankelijk van de Graaf van Vlaanderen via het leenhof van Heule. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 weergegeven als een hoeve met losse bestanddelen binnen een vierkante omwalling. Heden, laat 18de-eeuwse hoeve met semigesloten opstelling. Lage bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen: poortgebouw, boerenhuis, schuur en stalvleugel, gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Bakstenen witgekalkt poortgebouw met rijke beglaasde muurnis met Maria met kind.


ID: 71755 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1932

Nekkerplas 20 (Wevelgem)
Traditionele burgerwoning van 1932, zie portaal, gebouwd naar ontwerp van aannemer J. Vanhoutte. Dubbelhuis met parement van gele baksteen verlevendigd door witte muurbanden en geprofileerde omlijstingen.


ID: 71773 | Bouwkundig element

Theatercentrum

Poststraat 15 (Wevelgem)
Dieper in gelegen langgestrekte bakstenen vleugel van circa 1900 met vernieuwde voorgevel uit de jaren 1930. Hoger opgetrokken breed middenrisaliet. Portaal met afgeronde hoeken met erboven halfronde erker. Links boven de deur Heilig Hartbeeld. Zijgevel geritmeerd door lisenen verbonden door fries. Rondbogige muuropeningen; enkele blind.