Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 90067 | Bouwkundig element

Brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 26 (Meulebeke)
Voormalige brouwerij Vondel, thans Ontmoetingscentrum Vondel, Openbare Bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang, een grootschalig en beeldbepalend complex in het dorpscentrum. In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich op de betreffende percelen een huis met achterliggende brouwerij, tuin en graanmolen aan de zuidoostzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van de Meulebeekse brouwer Joannes Carpentier.


ID: 90119 | Bouwkundig element

Maalderij

Marialoopsteenweg 65 (Meulebeke)
Voormalige maalderij, volgens kadaster in 1948 gebouwd door maalder Albert Vandevijver uit Meulebeke ten zuiden van een erf met achterliggend woonhuis, laatst genoemde gebouwd in 1880, uitgebreid in 1923 en later nog aangepast.


ID: 90165 | Bouwkundig element

Goed te Barteloos

Oude Paanderstraat 4 (Meulebeke)
Historische hoeve met imposante schuur, tabaksast en nieuw woonhuis. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op een beboomd perceel aan de westzijde, in de knik van de weg, twee parallelle gebouwen weergegeven, aan noord- en oostzijde omgeven door een gracht. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een bijkomend haaks volume aan de westzijde.


ID: 90177 | Bouwkundig element

Chicorei-ast en maalderij

Paanderstraat 113 (Meulebeke)
Voormalige chicorei-ast en maalderij, thans "Veevoederbedrijf Luc Buyse". Verhard erf met aan oostzijde, haaks op de straat ingeplant éénlagig woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen) met vernieuwd parement en gewijzigde muuropeningen. Aan westzijde, aan de straat gelegen, voormalige chicorei-ast met maalderijgebouw; verankerde baksteenbouw onder zadeldak met verspringende nok.


ID: 90248 | Bouwkundig element

Hoeve met maalderij Veevoeders Ampe

Steenovenstraat 78 (Meulebeke)
Interbellumhoeve met voormalige maalderij, volgens kadaster in 1937 in opdracht van de Meulebeekse landbouwer Antoine Ampe gebouwd en in 1946 uitgebreid met bijgebouwen.


ID: 90262 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1928 en bedrijfsgebouwen

Tieltstraat 217 (Meulebeke)
Eclectisch woonhuis gebouwd "ANNO" - "1928" (zie gevelstenen) voor Aloïs Dobbels die een chicoreidrogerij opricht. Het bedrijf wordt door Gerard Dobbels onder het merk "Gerdo" achtereenvolgens omgevormd tot chicoreifabriek (1939), fabriek van groentenconserven (1958) en fabriek van rundsbouillon die tevens groenten exporteert (1959). Hiervoor gebeuren de nodige aanpassingen en uitbreidingen, onder meer in de jaren 1930 en 1940 geregistreerd in het kadaster.


ID: 90264 | Bouwkundig element

Hoeve met molenaarswoning en mechanische maalderij

Veldstraat 74 (Meulebeke)
Hoeve met voormalig molenaarshuis, eertijds behorende bij de middeleeuwse Borchtmolen, en mechanische maalderij uit 1937.


ID: 54818 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Dorpsstraat 71 (Middelkerke)
Voormalige brouwerswoning met achterliggende brouwerij. Neoclassicistisch herenhuis uit het tweede of derde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Achterliggende nutsgebouwen. Bakstenen bestanddelen, onder meer enkele onderkelderd, onder zadeldaken opgesteld rondom binnenkoer.


ID: 54833 | Bouwkundig element

Site van de Groenhagemolen

Groenhagestraat 21 (Middelkerke)
De site van de Groenhagemolen of Molen Rommel omvat de molenromp, de vroegere molenaarshoeve met woning en bakhuis, en een mechanische maalderij. Het geheel met een hoge ensemblewerking is gelegen op een deels gekasseid erfperceel. De stenen grondzeiler werd in 1871 gebouwd ter vervanging van een houten staakmolen. Ook de molenaarshoeve dateert van dat moment. De mechanische maalderij werd gebouwd in 1929.


ID: 54844 | Bouwkundig element

Hoeve 't Brouwerijhof

Legeweg 5 (Middelkerke)
Hoeve in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Lage witgekalkte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken opgesteld rondom een verhard erf, erftoegang ten oosten geflankeerd door kleine paardenstal rechts en voormalige brouwerij uit de tweede helft van de 19de eeuw, in werking tot het begin van Eerste Wereldoorlog wanneer de Duitse bezetter het koper opeiste.