1496 resultaten
ID: 14776 | Bouwkundig element
Kerkstraat 21 (Sint-Gillis-Waas)
Gemeentehuis, sinds 1961 ingericht als politiecommissariaat na het verhuizen van de administratieve diensten naar het Hof Sanders. Karaktervol classicistisch gebouwtje, in 1742 opgetrokken naar ontwerp van Joannes Fredericus Manderschaidt.
ID: 3269 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rozendaal 1-2, 3-5, 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Uitgestrekt natuurgebied met een rijke en merkwaardige fauna en flora als rivierlandschap aan de Nete met resten van de voormalige abdij van Rozendaal.
ID: 59058 | Bouwkundig element
Stee 3 (Sint-Laureins)
Vermoedelijk van bij de oprichting van Watervliet in het begin van de 16de eeuw stond het schepenhuis op deze locatie. Twee gevelsteentjes op het bordes vermelden anno 1781, verwijzend naar nieuwbouw of aanpassing van de oudere kern in classicistische stijl. Volgens het kadasterarchief werd het oorspronkelijke vrijstaande gebouw van vijf traveeën circa 1860 uitgebreid met twee zijtraveeën met korfboogpoorten onder zadeldaken.
ID: 59060 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stee 5 (Sint-Laureins)
Imposant laatclassicistisch herenhuis, gebouwd op de plaats van de vroegere pastorie in 1774 onder leiding van de Brugse bouwmeester Emmanuel Van Speybroeck. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle leien zadeldaken en achterliggend tuinperceel. Gemarkeerd middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton met ingeschreven oculus en voorafgegaan door een hardstenen bordestrap van vier treden met twee gesmeed ijzeren leuningen.
ID: 9527 | Bouwkundig element
Marktplein (Sint-Lievens-Houtem)
Parochiekerk met romaans koor uit de 11de tot 12de eeuw, geflankeerd door twee traptorens: van de noordtoren bleef alleen de onderbouw bewaard, heden opgenomen onder het dak, zuidtoren met aanpalend martyrium uit de 10de eeuw. Classicistisch schip van circa 1776. Omgevend en ommuurd kerkhof met graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.
ID: 14987 | Bouwkundig element
Grote Markt 38-39 (Sint-Niklaas)
Ontpleisterde classicistische lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde tot vierde kwart van de 18de eeuw.
ID: 14991 | Bouwkundig element
Grote Markt 46 (Sint-Niklaas)
Prochiehuis, in barokstijl gebouwd in 1663-1664, door Jan Laureys naar ontwerp van bouwmeester Pieter Van Beerleere, bijgestaan door Lucas Faid'herbe. Symmetrische voorgevel in bak- en zandsteenstijl; zes traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak.
ID: 15027 | Bouwkundig element
Kalkstraat 40 (Sint-Niklaas)
Burgerhuis in classicistische stijl uit eind 18de eeuw. Tweelaagse gevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 15114 | Bouwkundig element
Onze-Lieve-Vrouwplein 5-6 (Sint-Niklaas)
Gebouwencomplex met straatvleugel en twee haakse vleugels uitziend op de binnenplaats, opklimmend tot de 17de eeuw met voornaamste bouwfase eind 18de eeuw. Straatvleugel: voormalig herenhuis in Lodewijk XVI-stijl van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met houten dakkapellen en driehoekig fronton.
ID: 15135 | Bouwkundig element
Plezantstraat 8A-B (Sint-Niklaas)
Ruim herenhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1885 met rijkelijk versierde bepleisterde en geschilderde voorgevel op arduinen sokkel. Aanbouwsel van twee traveeën met twee bouwlagen gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect H. De Boom op de plaats van de arduinen 18de-eeuwse tuinpoort in Lodewijk XVI-stijl, heden verplaatst in de tuin. Haaks tegen de achtergevel, voormalige tabaksfabriek daterend van circa 1770.