Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

425 resultaten


ID: 33863 | Bouwkundig element

Dienstgebouwen van hoeve

Meerbeke 34 (Evergem)
Voormalige dienstgebouwen van een hoeve met losse bestanddelen, namelijk een bakoven of duiventil, en een dwarsschuur uit 1927. De boerenwoning werd gesloopt.


ID: 33887 | Bouwkundig element

Hoeve De Duivekeete

Reibroekstraat 125B-E (Evergem)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen rondom begraasd erf, afgesloten met ijzeren hek, opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 33884 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Reibroekstraat 72 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen, waaronder een merkwaardige duiventoren, gegroepeerd rondom begraasd erf, afgesloten met ijzeren hek.


ID: 36110 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boomstraat 9 (Gavere)
Gesloten hoevecomplex, opklimmend tot de 18de eeuw, ingeplant in de bocht van de straat met achterin gelegen gebouwen omsloten door een muur en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Woonhuis met links aanleunende vleugel met doorrit, schuur en stallen ten oosten, zuiden en westen met duiventoren in de zuidoostelijke oksel . Mestvaalt in het midden van het gekasseide erf.


ID: 36117 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Graaf L. de Lichterveldestraat 49 (Gavere)
Heden volledig gesloten hoeve met woonhuis en dienstgebouwen rondom een vierkant binnenerf met mestvaalt. Woonhuis van zeven en twee traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd zadeldak met links zijaandak; in kern mogelijk nog opklimmend tot de 17de eeuw. Noord- ,zuid- en westvleugels van donkere baksteen, onder zadeldak, volgens gevelsteen opgetrokken in 1858.


ID: 36040 | Bouwkundig element

Duiventoren

Landdijk 19 (Gavere)
Duiventoren uit de 18de eeuw, voorheen behorend tot een hoeve. Vierkante, verankerde geschilderde bakstenen toren met twee bouwlagen en telkens twee traveeën per zijde, onder pannen tentdak.


ID: 36181 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borgwal

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg met tuinbruggen, grotten, tuinpaviljoen en ijskelder. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.


ID: 26281 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Rijckhof of Oostgavere

Beekstraat 48 (Gent)
Omwalde hoeve met knotwilgen aan de walgrachten. Woonhuis met voorgevel gericht naar de boomgaard aan de straatkant, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen, brede dwarsschuur onder zadeldak met in het dak verhoogde doorritpoort. Duiventoren gelegen in de boomgaard voor het woonhuis en opgetrokken in 1931. De duiventil bevindt zich op de verdieping boven de paardenstal en doet heden dienst als hooizolder. Witgeschilderde gebouwtjes op gepikte plint.


ID: 26438 | Bouwkundig element

Personeelswoningen en duiventoren

Boswachterstraat 1-13, Hélène Maréchalhof 1 (Gent)
Personeelswoningen en duiventoren van het verdwenen kasteel Van de Velde. Groep huisjes van één bouwlaag gesitueerd bij het begin van de straat en per twee geschikt rondom half besloten tuintjes. Vierkante duiventoren gebouwd tegen de achtergevel van nummer 7-9.


ID: 26581 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kervijn d'oudt Mooreghem

Durmstraat 29-39, 43, 31A, 33A, 35A, 37A (Gent)
Ruim, omwald domein, toegankelijk via ijzeren hek tussen dubbele hekpijlers met vaasbekroning. Het domein met park in landschappelijke stijl omvat onder andere een ijskelder ten zuiden aan de walgracht en ten noordoosten van het landhuis ruime dienstgebouwen van 1851, verbouwd op U-vormig grondplan in 1886, rondom een met gras begroeid en gekasseid plein met pomp en duiventil. In 1884 werd het huidige kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect J. Schadde opgetrokken.