Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

188 resultaten


ID: 43834 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie en zondagsschool en tuin

Lededorp 9, 9A (Kruisem)
De voormalige pastorie van Wannegem-Lede is ingeplant ten oosten van de kerk in de dorpskern en wordt omgeven door een deels ommuurde en omhaagde tuin met op de linker hoek een voormalig zondagsschooltje.


ID: 131209 | Landschappelijk element

Lindenprieel in pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
Ovaalvormig lindenprieel, aangeplant op een heuveltje, dat gelegen is in de noordoostelijke hoek van de pastorietuin. De aanplanting werd gerealiseerd met zilverlinden (Tilia tomentosa) vermoedelijk de cultuurvariëteit ‘Brabant’. Op het moment van de inventarisatie waren de bomen pas ontdaan van hun takken. Het prieel bestaat uit zes geleide zilverlindes met een knothoogte van 300 cm. De doormeter van het prieel bedraagt 3,7 m à 4,8 m (gemeten as op as). De bomen hebben stamomtrekken van 218, 247, 174, 206, 154 en 185 cm, telkens gemeten op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld. Er zijn draadstangen verwerkt bij gespleten zijtakken.


ID: 131557 | Landschappelijk element

Twee leiperen bij Huis Vossen

Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)
Een van de oudste tegel- of geveltuintjes in Vlaanderen vinden we in Sint-Kwintens-Lennik en ze bestaan uit twee mooie gevormde leiperen. De perenbomen vinden steun bij en zijn bevestigd tegen de zuidgevel, tevens straatgevel van het huis Vossen. Er is een groot leeftijdsverschil tussen de twee bomen, de oude is in vier etages geleid en de gesteltakken zijn op sierlijke wijze rond de ramen geleid. Het jonge exemplaar is in vijf etages geleid en de jonge gesteltakken reiken nog niet verder dan het aanpalende raam. Het betreft hier een nog zéér zeldzaam voorkomende en representatieve gevelbeplanting, uniek in zijn soort.


ID: 300053 | Landschappelijk element

Dreef van geleide lindes tussen kerk en kerkhof

Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)
Tussen de kerk en het kerkhof van Eizeringen staat een dreefje van 13, in oorsprong vermoedelijk 14, zomerlindes. Ze werden laag gekandelaard (tot 3-4 m) en geleid. Naar verluidt zou deze aangeplant zijn door Guustaaf Van der Meulen (1905-1951), vermoedelijk tijdens het interbellum. Eén van de bomen werd vermoedelijk al ingeboet. Deze heeft een gelijkaardige omtrek als de andere bomen, maar een dunnere schors. De omtrek van de bomen varieert tussen 72 en 120 cm, met een gemiddelde omtrek van circa 86 cm.


ID: 300549 | Landschappelijk element

Twee leilinden als schermbeplanting bij herberg De Twee Linden

Koning Leopoldstraat 12 (Lievegem)
Twee geleide lindebomen bevinden zich voor het kleine voortuintje met ijzeren afsluiting. De bomen zijn geplant bij de zuidgevel van de voormalige herberg De Twee Linden en beschermen het gebouw en zijn bewoners tegen zomerse zonnestralen.


ID: 47463 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heerlekapel

Heerle (Lille)
Heerlekapel, toegewijd aan Sint-Cornelius, omgeven door leilinden en toegankelijk via een lindedreef.


ID: 131437 | Landschappelijk element

Leilindenrij Beervelde-Dorp

Beervelde-Dorp (Lochristi)
De dorpskom van Beervelde wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een leilindenrij. Deze in een verticaal vlak gesnoeide lindebomen staan bij zuid georiënteerde gevels en functioneren in de zomer als zonnescherm.


ID: 130020 | Landschappelijk element

Leibomenrij in tuin De Hagewinde

Torenstraat 15 (Lokeren)
Het gewezen St. Benedictusgesticht is vandaag De Hagewinde, een instelling voor gehandicapte kinderen. De tuinen en speelplaatsen tellen nog relicten van de oorspronkelijke groenaanleg. De rij leilindes langs een wandelpad vormt een waardevol onderdeel van het plantenassortiment.


ID: 131055 | Landschappelijk element

Leilindenrijen op het kerkplein

Luikersteenweg 451 (Lommel)
Het beeld van het kerkplein voor de Sint-Jozefskerk wordt bepaald door een aantal leibomen. Het betreft 10 gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea) die samen met de kerk een historische eenheid vormen. Wat verder, op een grasperkje naast de kerk staat nog een impossante oude lindenhakhoutstoof.


ID: 132029 | Landschappelijk element

Leipeer tegen zuidgeorienteerde zijgevel

Schubbeek 52 (Lubbeek)
Zéér mooi geleide perenboom die bijna de volledige zuid georiënteerde zijgevel bezet van de woning.