Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 131725 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij hoeve

Roodbos 11 (Voeren)
Gekandelaarde Hollandse linde op erf van een langgestrekte hoeve. Het aanplanten van bomen op erven gebeurde vaak om bovennatuurlijke kwade krachten van het erf te weren. Ook deze linde is een welkomstboom (afweerboom) die de hoeve en zijn bewoners moest beschermen tegen het al het kwade. De 18 meter hoge linde heeft een mooie representatieve groeivorm en vormt een beeldbepalend element in de omgeving.


ID: 132335 | Landschappelijk element

Houtkant op taluds bij holle weg

Schophem (Voeren)
De gemengde houtkant staat op de taluds van een holle weg. De houtkant is zeer soortenrijk en bestaat onder andere uit opgaande bomen en hakhout van gewone es, hakhout van gewone hazelaar, Amerikaanse vogelkers, hakhout van veldesdoorn, sleedoorn, rode kornoelje, hakhout van gewone haagbeuk, gewone kardinaalsmuts, gewone esdoorn, wilde liguster, knotbomen van kraakwilg, hakhout van winterlinde, kruisbes en opgaande bomen van gewone robinia. Op de kop van het talud staat eenstijlige meidoorn als restant van een geschoren veekeringshaag.


ID: 132351 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting van drie opgaande lindes

Schophem (Voeren)
De lijnaanplantingen van drie opgaande zomerlinden staat langs de weg Schophem, bij een kruispunt met de Kapel van Schophem.


ID: 132302 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Schophemmerhei (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud van een holle weg. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, hakhout van hazelaar, opgaande bomen van zoete kers, opgaande zomereik, knotbomen van zomereik met een omtrek van meer dan drie meter, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, opgaande Canadapopulier, sleedoorn, bosrank, rode kornoelje, olm, hakhout van zomerlinde, knotbomen van gewone beuk en haagbeuk. Opvallend is het zeer oude hakhout van veldesdoorn, met een omtrek van meer dan vijf meter.


ID: 132305 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde

Schophemmerhei (Voeren)
De opgaande winterlinde staat aan de rand van een houtkant langs een weg die de zuidrand van de Noorbeekvallei volgt. Deze enorme boom, met een omtrek van bijna 3,5 meter, heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. Hij staat bij een poel die zich bovenaan een weiland bevindt. De boom bevindt zich ten zuiden van het kasteel Altenbroek, en maakt vermoedelijk deel uit van de landschappelijke parkaanleg in de omgeving van het domein.


ID: 131716 | Landschappelijk element

Houtkant langs holle weg

Sinnich (Voeren)
De gemengde houtkant staat op de hellingen van een voormalige holle weg. Deze weg was de rechtstreekse verbinding tussen de Abdij van Sinnich en Remersdaal. Dit traject staat op de Poppkaart en de Atlas der Buurtwegen ingetekend. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de spoorlijn Aken-Tongeren aangelegd en wordt deze voetweg doorsneden, waardoor hij zijn verbindende functie verloor. De soortensamenstelling bestaat uit zware hakhoutstoven van linde, hakhout van gewone es, knotbomen van gewone haagbeuk, meidoorn, zomereik, gewone hazelaar, veldesdoorn, zoete kers en sleedoorn. Een geknotte haagbeuk is tevens een hoekboom.


ID: 131738 | Landschappelijk element

Geknotte zomerlinde als welkomstboom

Smidt 1-3 (Voeren)
De zomerlinde is aangeplant bij de erftoegang van een hoeve met losse bestanddelen. Het betreft een gekandelaarde linde die een welkomstboom is. Lindes op erven hebben ook vaak een functie als productieboom (theebereiding) en houtproductie (onder andere brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering). De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Kabinetskaart van de Ferraris aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 132320 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde

Snauwenberg (Voeren)
De oude opgaande winterlinde staat samen met een opgaande zomereik in een weiland bij de hoeve Snauwenberg. De linde heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. Het is vermoedelijk een van de oudste linden in de regio en een zuivere vertegenwoordiger van zijn soort.


ID: 131706 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij

Teuven-Dorp (Voeren)
De bomenrij van opgaande linden staat langs de perceelsgrens van een grasland dat zich ten zuiden van de kleinschalige dorpskern bevindt. De bomenrij staat op de valleihelling van de Teuvenbeek.


ID: 131709 | Landschappelijk element

Geleide lindenrij bij gemeenteschool

Teuven-Dorp 61 (Voeren)
De geleide linden staan ten zuidwesten van de voormalige gemeenteschool van Teuven. De gesteltakken van de bomen worden in één vertikaal vlak beheerd. De linden werden aangeplant als zonne-en regenscherm.