Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 87997 | Bouwkundig element

Dorpswoning met schuur

Nieuwburgstraat 30 (Oostkamp)
Begin 20ste-eeuws woonhuis met een eind 19de-eeuwse schuur, voorheen deel uitmakend van een eind 19de-eeuwse stoomkorenmaalderij en tot op heden behorend tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Roodgeschilderde, verankerde baksteenbouw op een zwart gepekte plint onder een vernieuwd zadeldak met afwisselend rood en blauw gesmoorde pannen. Ten noorden daarvan, eind 19de-eeuwse dwarsschuur. Verankerde baksteenbouw onder een overkragend zadeldak met pannen.


ID: 87998 | Bouwkundig element

Melkerij Nieuwburg

Nieuwburgstraat 32 (Oostkamp)
Vrij zwaar gerestaureerde gebouwencomplex bestaande uit twee haaks geplaatste vleugels uit het einde van de 19de eeuw. Baron Leon Peers de Nieuwburgh start in 1888 met de oprichting van een zuivelfabriek in de Kaleshoek, met als doel het houden van melkvee en het maken van boter. Na de Tweede Wereldoorlog wordt vlakbij de melkerij een kaasmakerij opgestart.


ID: 88019 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Patersonstraat 100 (Oostkamp)
Op het primitief kadasterplan van circa 1835 wordt er reeds een woonhuis met een kleine stal aan de straatkant weergegeven. Vrijstaande woning van twee bouwlagen met zeven traveeën aan de voorzijde en zes aan de achterzijde. Vermoedelijk bewaarde oudere kern.


ID: 88371 | Bouwkundig element

Vrij zwaar verbouwde hoeve "'t Rooiveld"

Rooiveldstraat 70-72 (Oostkamp)
Rooiveldstraat nrs. 70-72. Vrij zwaar verbouwde hoeve " <italic>'t Rooiveld</italic>", teruggaand tot de 18de eeuw. Hoeve met losse bestanddelen gelegen op het einde van een doodlopende, zuidelijke zijarm van de Rooiveldstraat, vlakbij de Akkerstraat; de zijarm is in de tweede helft van de 19de eeuw verbonden met de huidige Waterhoenstraat. De lange zijarm is deels aangelegd als toegansgdr


ID: 88250 | Bouwkundig element

Houtzagerij Vanhaelemeersch

Sijslostraat 126-128 (Oostkamp)
Bouw van het woonhuis nummer 128, éénlaagswoning getypeerd door het gemansardeerd zadeldak, en de achterliggende werkplaats in 1948. Eveneens in 1948 registreert het kadaster de ombouwing van de molen tot zagerij. Nummer 126 en nummer 128 worden uitgebreid met bijgebouwen na 1950. Achter nummer 126, dwars gelegen landgebouw; verankerde bruine baksteenbouw onder een aangepast half schilddak. Woning nummer 126 is verbouwd.


ID: 88287 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Antonius

Terluchtestraat 8 (Oostkamp)
De gebouwen van de brouwerij zijn gebouwd in 1928. De brouwerij is modern opgevat, ingedeeld volgens het cascadesysteem, waarbij het brouwproces verloopt vanuit de zolderverdieping tot in de kelder. Bedrijfspand van vijf traveeën en twee bouwlagen + entresol, afgedekt door twee gekoppelde zadeldaken met mechanische pannen. In het topstuk gevelplaat met opschrift onder een nisje met Sint-Antoniusbeeld.


ID: 88078 | Bouwkundig element

Nieuwhof of Buijthuijs

Waterstraat 29-31 (Oostkamp)
Hofstede, opklimmend tot de 18de eeuw. Voormalig buitengoed heden opgesplitst in twee hoeves. Bijhorende boomgaard met ommuring. Nummer 29. Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een verharde oprit en gelegen bij een met gras begroeid erf. Schuur en stal dwars op het boerenhuis. Nummer 31. Monumentaal landgebouw vermoedelijk voorheen gebruikt als stoomkorenmolen.


ID: 87668 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Hoogstraat 5 (Oostrozebeke)
Voormalige woning van de gekende brouwersfamilie Tack die in Oostrozebeke enkele belangrijke bestuurlijke functies (schepenen, burgemeester) waarneemt. Herenhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Het huis staat er zeker al in 1830 maar heeft eventueel een oudere kern, zie zijgevel. Verankerd dubbelhuis met rechts een koetspoort ertegenaan gebouwd.


ID: 134077 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Château d'Hulst met tuin

Hulst 97 (Opwijk)
Rond 1860 werd de woonvleugel van het 'Smetteshof ' omgebouwd tot een riante villa. Een tweede vleugel van het hoevecomplex werd iets later omgebouwd tot brouwerij. Tuin in landschappelijke stijl van 20 are circa 1900 naar 'schotelmodel' (met opgehoogde randen), door een 250 m lange oprijlaan met hoofdweg verbonden.


ID: 200127 | Bouwkundig element

Molen van Der Straeten

Kouterbaan 17 (Opwijk)
De molen van der Straeten, gebouwd in 1848, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler. Aan de molen paalt een vroeg-20ste-eeuwse bakstenen, waaiervormige aanbouw, in functie van een mechanische maalderij.