Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 27610 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwerij

Hauwaart 12-18 (Oudenaarde)
Voorheen gesloten hoeve met bijbehorende brouwerij, herhaaldelijk aangepast, uitgebreid en gemoderniseerd tot een klein industrieel gebouwencomplex, min of meer met behoud van de vroegere aanleg met rechthoekige binnenplaats. Heden deels gesloopt en deels aangepast tot winkelhuis en drie woningen. Resterende gebouwen voornamelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 27617 | Bouwkundig element

Brouwerij Roman

Hauwaart 78, 82, 103-105 (Oudenaarde)
In oorsprong teruggaand op de volledig verdwenen afspanning De Clocke, met bijhorende hoeve, maalderij, mouterij en brouwerij. In 1926 aanvang van de volledige vernieuwing van de brouwerij. Voortdurende expansie en modernisering van het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog tot op heden, echter met behoud van de bedrijfsgebouwen uit het interbellum naar ontwerp van architect A. Peynsaert. Aanpassing van het gedeelte van het complex rechts van de toegangspoort in de jaren 1950 naar ontwerp van architect V. Peeters met onder andere de burelen en vroegere brouwerswoning. Aan de overkant van de straat, bij het bedrijf horend alleenstaand gewit bakstenen gebouw met industriële functie in landelijke villastijl van circa 1940 en rode bakstenen villa uit begin jaren 1940 naar ontwerp van architect A. Peynsaert.


ID: 27573 | Bouwkundig element

Herenhuis

Leupegemstraat 14 (Oudenaarde)
Herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechthoekige deur onder bovenlicht gevat in arduinen omlijsting waarboven gietijzeren balkon bekroond door architraaf gestut door rijkelijk gesculpteerde consoles.


ID: 27574 | Bouwkundig element

Burgerhuis en brouwerij De Kroon

Leupegemstraat 20 (Oudenaarde)
Burgerhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw van voorheen acht en nu zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, toen samen met nummer 14 brouwerij en afspanning De Kroon.


ID: 27579 | Bouwkundig element

Brouwerij De bisschop

Leupegemstraat 44-46 (Oudenaarde)
Voormalige brouwerij van de jaren 1870, stopgezet circa 1970. Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kroonlijst met klossen en rijkelijk gesculpteerde consoles.


ID: 27519 | Bouwkundig element

Industrieel gebouw

Lijnwaadmarkt 34 (Oudenaarde)
Voormalig landelijk industrieel gebouw, vroeger horend bij een brouwerij en azijnfabriek, aldus vermeld op kaart van P. Vander Maelen uit midden 19de eeuw. Vrijstaand huis van vier traveeën en één bouwlaag op souterrain, onder zadeldak, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw - aanpassing van oudere kern.


ID: 27422 | Bouwkundig element

Azijnstokerij De Ruyck

Lucien Vandefonteynelaan 4 (Oudenaarde)
Azijnstokerij, opgericht in 1901. Woonhuis van drie bouwlagen onder zadeldak, naar verluidt van 1901, later gecementeerd. Kleine bedrijfsgebouwen achterin, ook serres en schouw van voormalige bloemisterij.


ID: 27232 | Bouwkundig element

Brouwerij De Rebbe

Markt 14 (Oudenaarde)
Brouwerij De Rebbe reeds vermeld in de 15de eeuw, Diephuis met middeleeuwse kern, van drie traveeën en vier bouwlagen onder vooraan afgeschuind zadeldak met aangepaste heden gecementeerde lijstgevel en nieuwe pui.


ID: 27235 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij Den Baes

Markt 17 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk diephuis met twee bouwlagen en voorpuntgevel met poort in rechter travee. Heden lijstgevel met 19de-eeuwse structuur met bewaarde oudere kern en aangepaste gecementeerde voorgevel van 1934 met typische art-decomotieven.


ID: 27241 | Bouwkundig element

Huis De Craeye

Markt 26 (Oudenaarde)
Huis De Craeye, voorheen brouwerij, reeds vermeld in de 15de eeuw. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, en oude kern, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel in empirestijl uit begin 19de eeuw. Kelder vermoedelijk uit de 13de eeuw; tweebeukige ruimte onder kruisribgewelven gedragen door hardstenen zuiltjes met knopkapiteel.