Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 27242 | Bouwkundig element

Brouwerij De Maene

Markt 27 (Oudenaarde)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte gevel, vermoedelijk daterend van 1669, zie sporen van aangebracht jaartal op cartouches in geveltop. Hersteld in 1920 na oorlogsschade. Bak- en zandstenen gebouw met gecementeerde en geelgeschilderde gevel.


ID: 27244 | Bouwkundig element

Huis en brouwerij De Clocke

Markt 30 (Oudenaarde)
Onderkelderd diephuis met laatgotische kern van drie bouwlagen verbouwd tot bepleisterde lijstgevel van drie en een halve bouwlaag, heden gedecapeerd. Oorspronkelijk zandstenen gebouw met sporen van Doornikse steen in de zijpenanten van de bovenbouw en in het eerste kwart van de 19de eeuw toegevoegde halve verdieping van baksteen.


ID: 27245 | Bouwkundig element

Brouwerij Het Peerdekin

Markt 31, 31A (Oudenaarde)
Huisnaam vermeld vanaf de 15de eeuw. Diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en schilddak; gecementeerde, voordien bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 27254 | Bouwkundig element

Burgerhuis Cambier

Markt 41 (Oudenaarde)
Diephuis van oorspronkelijk drie bouwlagen met inbegrip van de huidige kelderverdieping en met trapgeve, aangepast in de 19de eeuw als bepleisterde lijstgevel met toevoeging van bovenste bouwlaag. Oudste kern van Doornikse breuksteen opklimmend tot 12de eeuw. In de tuinmuur, 16de-eeuws rondboogpoortje met omlijsting van zandsteen.


ID: 27264 | Bouwkundig element

Huis Den Ouden Steen

Markt 60-61 (Oudenaarde)
Herberg met kaatsspel, reeds bekend midden 15de eeuw. Twee woningen vanaf begin 19de eeuw pas. Nummer 60. Breedhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw en diepe bouw met oudere kern achteraan. Nummer 61. Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, met voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw en zeer oude kern. Zijgevel deels opgetrokken uit Doornikse steen met kraagstenen bovenaan, in kern daterend uit de 13de tot 14de eeuw.


ID: 27521 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Martijn van Torhoutstraat 140, 138A (Oudenaarde)
C. Bouckaert nam in de jaren 1880 een hier bestaande brouwerij over en verbouwde ze grotendeels in het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan de straat richtte hij in 1892 een nieuwe brouwerswoning op. Imposant en breed dubbelhuis in eclectische stijl, van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Breed ijzeren toegangshekken rechts tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Aan weerszij van de achterliggende tuin overblijvende bijgebouwen van de begin jaren 1980 gesloopte brouwerij. Twee vleugels met stallen en koetshuizen uit begin 20ste eeuw.


ID: 27255 | Bouwkundig element

Mouterij

Meerspoortsteeg 2 (Oudenaarde)
Café-restaurant De Mouterij, enig resterend deel van een brouwerij. Breed en ondiep bakstenen gebouw van zeven traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Hoge bakstenen gevel, oorspronkelijk gewit op gepikte plint, geritmeerd door rechthoekige traveenissen waarin nagenoeg rechthoekige vensters, oorspronkelijk merendeels blind.


ID: 27691 | Bouwkundig element

Brouwerij en hoeve

Meldenstraat 45 (Oudenaarde)
Aan straat en ten oosten aan de Molenbeek, mooi ommuurd ensemble van een voormalige brouwerij en hoeve rond driehoekig gekasseid erf. In kern opklimmend tot de 17de eeuw, bedrijfsgebouwen uit begin 19de eeuw. Verder onder meer vleugel met voormalige arbeiderswoningen van anderhalve bouwlaag onder zadeldak en wagenhuis van circa 1885 onder schilddak. Rotskapelletje tegen tuinmuur.


ID: 27462 | Bouwkundig element

Maalderij

Molenstraat 32A (Oudenaarde)
Maalderij en stapelruimte van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder verspringend zadeldak en opgericht in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ingebouwd kapelletje op de afgekante hoektravee, met geschilderde spitsboogvormige nis en negblokken bekroond met kruis


ID: 27660 | Bouwkundig element

Hoeve met watermolen Toysschemolen

Oosse 14-16 (Oudenaarde)
Vrij omvangrijk bakstenen gebouwencomplex palend aan de Oossebeek. Ten noorde, gekasseide inrit en overzolderde toegangspoort in bakstenen gebouw onder pannen schilddak van circa 1900. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak van circa 1900. Ten oosten, uitbreiding uit midden 19de eeuw. Aan de Oossebeek palend bedrijfsgebouw van twee verdieping met in noordelijk deel geïncorporeerde watermolen, naast de hoevepoort. Korenwatermolen bestemd voor bemaling van het veevoeder van het bijbehorend landbouwbedrijf. Verder nog dwarsschuur en bakhuis.