Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1361 resultaten


ID: 86816 | Bouwkundig element

Beeld van generaal Maczek

Deken Darraslaan (Tielt)
Beeld van generaal Maczek door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout, onthuld op 8 september 1994. Bronzen sculptuur geplaatst op driehoekige natuurstenen sokkel. Voorstelling van generaal Maczek met sleutel uit het Tieltse wapenschild, bij uitbreiding tevens de sleutel van de vele stadspoorten die hij "opent". Eronder, driezijdige sokkel waarop inscripties.


ID: 86627 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Generaal Maczekplein (Tielt)
Oorlogsgedenkteken met Shermantank en gedenkplaat voor de Poolse Pantsertroepen van de Tweede Wereldoorlog. Opgericht ter herinnering aan de bevrijding van de stad op 8 september 1944 door generaal Stanislaw Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie.


ID: 86698 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Ieperstraat 81 (Tielt)
Half vrijstaand interbellumwoonhuis met art-deco-inslag gelegen aan de noordzijde van het Polenplein. Gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Willem Nolf. Aan de gevel oorlogsgedenkplaat voor twee Poolse soldaten die tijdens de bevrijdingsacties op het einde van de Tweede Wereldoorlog gedood worden in hun tank.


ID: 86717 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.


ID: 86747 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers

Kortrijkstraat (Tielt)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, van de hand van beeldhouwer Karel Lateur en aannemer Edgard Lievens. Het gedenkteken werd ingehuldigd op 6 oktober 1921.


ID: 86745 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Kortrijkstraat 59 (Tielt)
Gebouwen van het voormalige Sint-Jozefscollege. Hoofdgebouwen aan de straatzijde bestaande uit twee panden in traditionele stijl, respectievelijk gebouwd in 1864-1866 (rechts) en in 1905 (links). Rechterpand in mengeling van laatclassicistische en traditionele stijl, complex van tien traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Linkerpand, half vrijstaand volume in traditionele stijl van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 87144 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met geknotte es

Nagelstraat 26 (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, aan de zuidelijke hoek van de hoeve "Moeninckhof", geflankeerd door geknotte es. Naar verluidt geplaatst als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 215789 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Stadhuisplein (Tongeren)
Op 29 augustus 1926 werd het monument naast het stadhuis onthuld door Koning Albert I en Koningin Elisabeth. Het werd ontworpen op vraag van het stadsbestuur door de beeldhouwer Pieter Braecke.


ID: 87316 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken voor de militaire doden

Conscienceplein (Torhout)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire slachtoffers van Torhout. Het gedenkteken is in wezen een Duits gedenkteken, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vervaardigd voor de Duitse begraafplaats van het Roggeveld, maar dat via minimale ingrepen werd aangepast.


ID: 87590 | Bouwkundig element

Vredeskapel

Vredelaan (Torhout)
Kapel, opgericht in 1945 naar ontwerp van architect Willem Nolf, in opdracht van de familie De Nolf.