1316 resultaten
ID: 14582 | Bouwkundig element
Fatimalaan 81 (Zandhoven)
Hoeve uit midden 19de eeuw, gelegen in landbouwgebied, woonstalhuis met parallelle langsschuur ten westen en ten noorden bakhuisje.
ID: 14603 | Bouwkundig element
Hofstraat 4 (Zandhoven)
Omwald en omhaagd kasteel in as van een beukendreef, huidig uitzicht kreeg het kasteel bij de verbouwing van 1913-14 naar ontwerp van architect Pierre Langerock.
ID: 14570 | Bouwkundig element
Kleinheide 25 (Zandhoven)
Woonstalhuis met omhaagde tuin, totaal zes traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 14547 | Bouwkundig element
Oelegembaan 7 (Zandhoven)
Landhuis in neotraditionle stijl van circa 1900 gelegen in een omhaagde tuin.
ID: 14594 | Bouwkundig element
Vroegeinde 15 (Zandhoven)
Hoeve omgeven door weilanden, omhaagd erf. Woonstalhuis ten noorden en langsschuur ten zuidwesten.
ID: 134149 | Landschappelijk element
Zavelstraat 2 (Zaventem)
Neoclassicistisch waterkasteel met bijgebouwen gebouwd omstreeks 1761, omgeven door een domein van bijna 7 hectare met als kern een baroktuin voorzien van een elegant Lodewijk XV-paviljoen; park in de jaren 1790 omkaderd in landschappelijke stijl. Eén van de belangrijkste historische tuinen van België.
ID: 209871 | Bouwkundig element
Dorp (Zedelgem)
Begraafplaats van Loppem gedeeltelijk ingeplant op de pastorietuin en de tuin van het kasteel "ter Mote". Aangelegd tussen 1948 en 1952 en uitgebreid in 1996 ten koste van de pastorietuin. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met laurierkers en haagbeuken. Een centraal geknikt pad (betonklinkers) leidt naar een calvariekruis in een portiek onder zadeldak (Vlaamse pannen), geflankeerd door taxussen. Militaire begraafplaats rechts van de ingang met graven van oud-strijders uit de beide Wereldoorlogen gegroepeerd rond een driehoekig plantsoen met centraal een obelisk. Ossuarium links van de ingang eveneens in een driehoekig plantsoen. Links van de calvarie het columbarium en rechts de strooiweide. Op de begraafplaats enkele leilinden, beuken en coniferen.
ID: 210135 | Bouwkundig element
Steenovenstraat (Zedelgem)
Begraafplaats van Veldegem op rechthoekige plattegrond, aangelegd in 1972 wanneer de graven rond de kerk van Veldegem worden verwijderd en het kerkhof wordt bekleed met een gazon. Centraal klinkerpad, afgeboord met kegelvormig geschoren haagbeuken, leidt naar een Calvarie met een kruis gehouwen uit een ruwe blok blauwe hardsteen. In het voorste deel van de begraafplaats liggen rechts de kindergraven en een militair kerkhof. Links van het centrale pad bevinden zich een ossuarium met een beeld van Christus met de doornenkroon en het columbarium. Enkele grafmonumenten in art deco.
ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.
ID: 84197 | Bouwkundig element
Kerkhofstraat (Zele)
Gemeentelijke begraafplaats wijk Durmen, horende bij de Heilig Hartparochie die bij Koninklijk Besluit van 6 november 1896 als parochie werd erkend. Begraafplaats links vergroot en in april 1991 voorzien van een columbarium en strooiweide.