1407 resultaten
ID: 205880 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Cauwenteynestraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en geflankeerd door twee lindebomen. Baksteenbouw met zadeldak en interieur met tongewelf, gemetseld altaar met Mariabeeld achter smeedijzeren hek en cementtegelvloer.
ID: 90510 | Bouwkundig / Landschappelijk element
G. Gezellelaan 10 (Wingene)
Dorpshoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Woonhuis met achtergevel aan straatzijde, 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met 18de-eeuwse kern, eventueel nog ouder, zie bouwsporen in de achtergevel. Ten zuiden van het erf ligt het wagenhuis met geïncorporeerde stal. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), wellicht met 19de-eeuwse kern en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 205884 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hellestraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en geflankeerd door twee lindebomen. Gebouwd in 1861 zie jaarsteen boven deur. Bakstenen volume onder zadeldakje met gewelf, gemetseld altaar achter houten hek, twee muurbanken.
ID: 90525 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kapellestraat, Tiletumstraat (Wingene)
Verwijzend naar een nabij gelegen voormalige herberg "Den Tivoli". gelegen op de hoek van de Kapellestraat en de Tieltstraat met de nok schuin op beide straten. Beschaduwd door twee linden.
ID: 306481 | Landschappelijk element
Kerkplein (Wingene)
Op het plein voor de kerk van Wingene staat een opgaande, geënte boom. Deze linde is met grote plechtigheid op 12 november 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.
ID: 90571 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kruiswegestraat, Oude Tieltstraat (Wingene)
Op de hoek met Oude Tieltstraat. Kruisboom, geknotte linde met kruisbeeld achter glas. In 1457 is er in Ruiselede voor het eerst sprake van een "Cruyswege". Dit zou eerder verwijzen naar een ommegang volgens de Kruisweg van Christus dan naar een aanduiding van een kruispunt van enkele wegen. In elk geval bestaat er in Ruiselede zeker al vóór 1645 op Heilige Drievuldigheidszondag een jaarlijkse ommegang waar deze vierde statie deel van uit maakt.
ID: 205634 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Munkelostraat (Wingene)
Koortskapel bij de Munken in 1919 gebouwd. Gelegen op het kruispunt van de Munkelostraat en een kerkwegel. Geflankeerd door twee lindes. Roodbakstenen volume onder zadeldakje met geglazuurde pannen bekroond door smeedijzeren kruis. Rondbogige beeldnis met offerblok, gipsen beeld en houten bordje met opschrift.
ID: 205673 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Peerstalstraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gereconstrueerd op een historische kapellocatie en met recuperatie van hekken met data 1711 en 1861, verwijzend naar de vroegere kapel. Wit geschilderd bakstenen volume boven zwarte plint en onder een zadeldakje met pannen. Centraal een rondboognis afgesloten door een gerecupereerd rood geschilderd smeedijzeren hekken.
ID: 205680 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Peerstalstraat (Wingene)
Vrijstaande, toegankelijke kapel toegewijd aan Sint-Jozef. Gebouwd in 1886 met twee linden. Baksteenbouw onder een zadeldakje met spitsbogige deuropening met strokendeur en smeedijzeren kruis op nok. Interieur met tongewelf, altaar achter smeedijzeren hekken met gipsen heiligenbeelden, een houten en koperen kruisbeeld.
ID: 205672 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Peerstalstraat 1 (Wingene)
Historische, deels omwalde hoeve, zogenaamd Schautewalle of de Meulendam. Woning gedateerd 1618 en poortgebouw 1904. De eerste officiële vermelding van de hoeve gebeurt in een pachtbrief van 1444. De hoeve is toegankelijk via een bekiezelde dreef afgezoomd met paardenkastanjes. Hoeve bestaande uit losse, vrijstaande bestanddelen, namelijk een boerenhuisop een hoge terp met twee ingewerkte aardappelkelders, twee stallen en een poortgebouw in een semigesloten opstelling rondom een begraasd erf met hoogstamfruitbomen en rondgaande grindwegen en centraal toegangspad.