Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4539 resultaten


ID: 71042 | Bouwkundig element

Watermolen Pollismolen

Molenstraat 56 (Bree)
Watergraanmolen op de Itter. De molen is thans niet meer gelegen aan de Itter maar aan de Wijshager- of Eetsevelderbeek; Metalen onderslagrad tegen de achtergevel van het molenhuis, met opschrift: 1985, M. DREES; het vervangt een houten rad dat in 1970 door brand was vernield.


ID: 71046 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Trudoparochie

Pater Neyenslaan 2 (Bree)
Alleenstaand breedhuis in Maasstijl, gebouwd door de abdij van Averbode in 1726. Het gebouw lag oorspronkelijk op een omgracht kavel ten noorden van de Itter, maar de omgrachting verdween en nu is de voorgevel gericht naar een ommuurde tuin aan de Tongerlostraat. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met afgewolfde dakkapellen; laadvenster boven de middentravee van voor- en achtergevel. Twee haakse, tegen de voorgevel aansluitende dienstgebouwen van drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak.


ID: 70879 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster en -kerk

Vrijthof 10 (Bree)
Het klooster is een grosso modo rechthoekig complex, met ten westen de kapel en ten oosten het aanleunend kloosterpand. De barokke kloosterkerk van 1714-20 is een zaalkerk van zes traveeën, met een driezijdige koorsluiting.


ID: 77746 | Bouwkundig element

Hoeve Aandekooi

Aandenkooi 1 (Brugge)
Hoeve van drie losse bestanddelen in een U-vorm gesitueerd rondom een deels verhard erf. Boerenhuis van het langgeveltype met centraal het voormalige woongedeelte, rechts een lager volume met bakhuis en links een vrij groot stal-/schuurvolume.


ID: 77752 | Bouwkundig element

Juvenaat van Sint-Tarsicius

Barrièrestraat 4 (Brugge)
Gebouwencomplex in traditionele baksteenstijl. Aan straatzijde, ruime parking met aan het einde de hoofdvleugel. Hoofdgebouw van het dubbelhuistype met ingang onder later aangebrachte luifel.


ID: 72017 | Bouwkundig element

Herberg In het oud Sint-Pieters

Blankenbergse Steenweg 233 (Brugge)
De oudste bouwfase van het huidige pand gaat wellicht terug tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Tegen de achtergevel wordt eind 18de of begin 19de eeuw ter hoogte van de opkamer een dwarsvleugel met een tweede opkamer en kelder toegevoegd. Verankerde baksteenbouw in traditionele hoevestijl van het langgeveltype. Breedhuis van zes traveeën en twee opkamertraveeën met kelder en onder pannen zadeldak.


ID: 29867 | Bouwkundig element

Jezuïetencollege

Boomgaardstraat 1, Kandelaarstraat 1, Verversdijk 16 (Brugge)
Voormalig jezuïetencollege. Gebouwencomplex ingesloten in het noorden door de Hoornstraat, in het zuiden door de Kandelaarstraat, in het westen door het Sint-Maartensplein en in het oosten door de Verversdijk. Gebouwencomplex is fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 76962 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Zevekote met tuin

Bossuytlaan 35 (Brugge)
Het kasteel Zevecote is een laatmiddeleeuws kasteel met in oorsprong een L-vormige plattegrond gevormd door een diep- en breedhuis met in de oksel een hoge trap- of uitkijktoren. De boogbrug is een belangrijk restant van het oorspronkelijk omwalde opperhof. Een tuin omgeeft het kasteel.


ID: 74950 | Bouwkundig element

Hoeve De Zwarte Koe

Grote Moerstraat 173 (Brugge)
Hoeve "De Zwarte Koe" gelegen op de hoek van de Koestraat. Gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. 1561-1571: hoeve staat weergegeven op de kaart van Pieter Pourbus. De omwalde hoeve wordt afgebeeld met losstaande bestanddelen toegankelijk via een poortgebouw.


ID: 74979 | Bouwkundig element

Hofstede met losse bestanddelen

Koestraat 16 (Brugge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "TER ZALE", zie houten naambord. Toegankelijk via een lange eikendreef. Hofstede bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een verhard erf toegankelijk via hekken gevat tussen twee overhoeks geplaatste bakstenen pilasters. In het verlengde hiervan restant van brug met aan weerszijden lage muurtjes onder ezelsrug.