1407 resultaten
ID: 205725 | Bouwkundig element
Ruiseledesteenweg 47 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf op een omhaagd perceel. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, gedateerd 1868 met schuur en voormalig wagenhuis.
ID: 90668 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schoutskruisestraat, Westakkerstraat (Wingene)
Boomkapelletje " 't Soete Vrouwke" op de hoek met de Westakkerstraat, opgehangen in een oude linde. De naam, gegeven aan een nabijgelegen stuk grond, komt reeds voor in renteboeken van 1686 van de Gentse Sint-Pietersabdij.
ID: 133099 | Landschappelijk element
Vagevuurstraat (Wingene)
Beboste kapelhof met een boomaanplanting van winterlindes rond de kapel. Vermoedelijk is dit nog een restant van de zeven linden waarvan sprake op het infobord bij de kapel.
ID: 300166 | Landschappelijk element
Ginhoven (Wuustwezel)
De Hofdreef is een circa 1 kilometer lange dreef van zomereik, beuk, winterlinde en Amermikaanse eik. De dreef werd in verschillende fasen aangelegd tussen 1755 en 1823, en verbindt het kasteeldomein ‘het Hof van Wuustwezel’ met de dorpskern van Wuustwezel. De oudste bomen in de dreef dateren mogelijk nog van de vroeg 19de-eeuwse aanleg.
ID: 134151 | Landschappelijk element
Diegemstraat 37, 41 (Zaventem)
Villa in neoclassicistische stijl gebouwd in 1896 als directeurswoning in opdracht van de industrieel Hermann Quitmann, eigenaar van de 'Tannerie & Maroquinerie Belges', omgeven door ruim park deels aangelegd in landschappelijke stijl van circa 3 hectare na samenvoeging van drie afzonderlijke eigendommen. Op een aanpalend perceel aan noordwestelijke zijde werd door één van Quitamanns bedienden een bescheiden villa opgetrokken. Beide eigendommen kwamen in 1933 in bezit van de industrieel Herman Feldheim.
ID: 130763 | Landschappelijk element
Eversestraat (Zaventem)
Een opgaande winterlinde, gekend onder de naam Enenboom, werd geplant als hoekboom bij een complexe eigendomssituatie met percelen die bovendien met veldwegen werden doorkruist. De boom is minstens 125 à 150 jaar oud en heeft een zéér eigenaardige groeivorm. De opslag aan de stambasis is uitgegroeid tot zware gesteltakken en heeft hierdoor het voorkomen van een zware struik.
ID: 134152 | Landschappelijk element
Hector Henneaulaan, Kouterweg, Maria Dallaan, Parklaan (Zaventem)
Kasteeldomein Mariedal, huidig gemeentelijk park van circa 5 hectare met twee vijvers, in 1938 ontstaan uit de samenvoeging van het hof Ter Meeren en het pachthof van Ophem, twee landschappelijke kasteeldomeinen met vijvers uit het einde van de 19de eeuw; pinetum van 1962; recente heraanleg met verharding van paden en oevers.
ID: 134150 | Landschappelijk element
Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Landschappelijk park van bijna 5 hectare met serpentinevijver ('rivier') aangelegd rond een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, resultaat van de historiserende restauratie van een laatmiddeleeuws slot door Joseph Schadde in 1865; diverse oude bomen, ijskelder en monumentale gietijzeren boogbrug.
ID: 40908 | Bouwkundig element
Weynboslaan (Zaventem)
Kleine hardstenen veldkapel van 1871, omgeven door een linde en twee coniferen en ingeplant ten noordwesten van de Sint-Lambertuskerk.
ID: 209818 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp (Zedelgem)
Georiënteerde kerk met omringend grasplein ter vervanging van het in 1952 verdwenen kerkhof. Aan noordzijde afgezet met een lage bakstenen muur onder ezelsrug, ten zuidoosten deels behouden haag en leilinden. Toegangspad in blauwe hardsteen geflankeerd door ijzeren hekken gevat in blauwhardstenen pijlers met bekronende bol. Ten noorden een rij van drie gekandelaarde platanen, ten zuiden één gekandelaarde paardenkastanje.