425 resultaten
ID: 26486 | Bouwkundig element
Leo Tertzweillaan 30 (Gent)
Neoclassicistische villa van 1883 gelegen in een aangelegde tuin, aan de straat afgesloten door een hoge gemetste muur met ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers. Onderkelderd bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond, onder mansardedak voorzien van oeil-de-boeuf en dakkapel met gebogen fronton. Fraaie houten sierduiventil in de voortuin.
ID: 27000 | Bouwkundig element
Nieuwescheldestraat 1-3 (Gent)
Aanvankelijk landelijk gelegen traditioneel huis met duiventil, daterend van 1637 met uitbreiding van 1905. Oudste gedeelte: traditioneel huis van bak- en zandsteen met voorgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels met centraal getrapt dakvenster. Rechts van het traditioneel gedeelte, toegevoegd neotraditioneel gedeelte uit 1905.
ID: 26678 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Onze Lieve Vrouwdreef 8 (Gent)
Classicistisch kasteel van circa 1800 gelegen midden een rechthoekig omwald park in een domein dat vanaf de vroege middeleeuwen bekend stond als Slotendries. Toegang via ijzeren hek tussen arduinen hekpijlers en via ijzeren brug over de wal, gedateerd 1833. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed en twee traveeën diep, onder afgeknot schilddak. Links aangebouwde lagere dienstvleugel en rechts aangebouwde vleugel met sacristie en kapel. Hovenierswoning met twee haakse dienstgebouwen uit de eerste helft 19de eeuw. Portierswoning naast de toegang van het kasteel en oranjerie gelegen op het eind van de ommuurde vroegere moestuin.
ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.
ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.
ID: 19837 | Bouwkundig element
Sluizeken 26-27 (Gent)
Diephuis van drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, vermoedelijk uit de 17de eeuw, doch voorgevel uit de 19de eeuw. Achterbouw, breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met zadeldak met twee zijtrapgevels, mogelijk opklimmend tot 16de eeuw.
ID: 19887 | Bouwkundig element
Tweebruggenstraat 34-36 (Gent)
Grotendeels behouden 17de-eeuwse gebouwen, met uitzondering van het gesloopte kwartier van de abdis en de in begin 19de eeuw door brand vernielde gebouwen. De oude kloostergang bestond uit rondom een niet volledig gesloten rechthoekig hof gerangschikte panden en een kapel met westtoren aan de noordelijke kant van de hof. De kapel werd aanzienlijk verfraaid eind tweede kwart 17de eeuw. In de 18de eeuw werden de overige kloostergebouwen vergroot en verbouwd naar ontwerp van architect Bernard de Wilde. Nog latere uitbreidingen.
ID: 8626 | Bouwkundig element
Ankerstraat 2-4, Idegemplein 1-3 (Geraardsbergen)
Ruime gesloten hoeve gelegen ten zuiden van de kerk, daterend uit de 18de eeuw en later. In de 19de eeuw gedeeltelijk uitgebreid en aangepast voor brouwerij.
ID: 8596 | Bouwkundig element
Kastanjestraat 23-27 (Geraardsbergen)
Grote gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gepikte plinten onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante binnenplaats met tuin. Vierkante duiventoren onder spits, uit de 19de eeuw en witgeschilderd bakstenen kapelletje onder lessenaarsdak.
ID: 8697 | Bouwkundig element
Ruisenbroek 4 (Geraardsbergen)
Ruime gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een rechthoekig gekasseide binnenplaats met mestvaalt en vierkante duiventoren.