Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 35742 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve van Kasteel Ocket

Aelmeersstraat 1-3 (Destelbergen)
Kasteelhoeve van het verderop gelegen Kasteel Ocket, volgens archiefgegevens gebouwd circa 1875 door advocaat E. Delecourt. Neogotisch hoevecomplex met gesloten rechthoekige binnenkoer en een rechte toegangsdreef.


ID: 35744 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ocket

Aelmeersstraat 1-7 (Destelbergen)
Kasteel vanouds gesitueerd in de noordoostelijke hoek van de nagenoeg vierkante, brede omgrachting en midden een park dat zich in de 19de eeuw uitstrekte tot aan de Meersstraat. Onderkelderd kasteel van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond met schuin opgevulde noordwestelijke hoek, afgedekt met snijdende schilddaken. Speelhuis palend aan de binnenoever van de zuidwestelijke walgracht, daterend uit eind 19de eeuw. Ten zuiden van het kasteel kasteelhoeve en ommuurde moestuin. ten noordwesten dreefje tot aan de Scheldeoever.


ID: 35760 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein baron Braun

D'Haenestraat 71-73, 77 (Destelbergen)
Ruim kasteeldomein gesitueerd op de hoek met de Haagstraat en oostwaarts grenzend aan Wetteren. Midden op het domein, ligt een kleiner en ouder kasteeltje, een voormalige omgrachte buitenplaats met vroegere aanhorigheden aan de straat. Imposant bak- en natuurstenen kasteel in neorenaissance-stijl, gebouwd in 1881. Rechthoekig onderkelderd kasteel van twee verdiepingen en zeven traveeën met vierkante toren van vier verdiepingen.


ID: 35677 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Crabbenburg

Eenbeekstraat 32, Zevensterrede 1-5 (Destelbergen)
In 1821-1823 bouw van een buitenplaats door F. Heynderycx, naar ontwerp van de Gentse architect J.B. Van de Cappelle. Licht aangepast en vergroot in 1892. Oorspronkelijk empire buitenplaats met monumentaal karakter, opgevat als een op het zuiden georiënteerde Griekse tempel van drie verdiepingen en drie traveeën met bepleisterde en witgeschilderde gevels. IJzeren toegangshek voor de brug aan vierkante, hardstenen hekpijlers bekroond met een siervaas. Kasteelpark in landschappelijke stijl met beeldbepalende serpentinevijver. Ten oosten van het kasteel, verbonden via een brug over de gracht, liggen de dienstgebouwen van het kasteel: twee personeelswoningen, koetshuis en stallen. Ten noorden hiervan de kasteelhoeve bestaande uit enkele losse gebouwen waaronder een woonhuis, stallen en wagenhuis.


ID: 35679 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof ter Meeren

Eenbeekstraat 40 (Destelbergen)
Naar verluidt zogenaamd Hof ter Meeren, voormalige kasteelhoeve bij het ernaast gelegen gelijknamige kasteel. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Daarbij aansluitende voormalige hovenierswoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Verder nog schapenstallen en bakhuis.


ID: 35704 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Notax

Kwadenplasstraat 12-16 (Destelbergen)
Omgracht kasteel in bijbehorend park met kasteelhoeve, bijgebouw en toegangspoort nabij de Ledebeek, in de noordwesthoek van de gemeente. In oorsprong zou de site met omgrachting opklimmen tot de vroege middeleeuwen. Ook de naam Notax wijst op de vroegmiddeleeuwse oorsprong. Begin 17de eeuw zou Notax heropgebouwd zijn tot een kasteel dat typologisch aansluit bij de bescheiden kastelen uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gewit bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen onder snijdende schilddaken en lage haakse westvleugel van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 35706 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve van Kasteel Notax

Kwadenplasstraat 16 (Destelbergen)
Kasteelhoeve van Kasteel Notax, gesitueerd ten noorden van het kasteel. Toegangshek tot het voorerf links aansluitend bij de toegangspoort van het kasteel. IJzeren hek aan twee verschillende, gewitte bakstenen hekpijlers, rechts voorzien van een mijterboogvormig uitgespaard nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje achter ijzeren traliewerk. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën met rechts aangebouwde stallen van drie traveeën, onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar waarschijnlijk zelfs ouder.


ID: 35741 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Zevensterrede 5 (Destelbergen)
Hoeve met losse bestanddelen, uit midden 19de eeuw. Merkwaardige boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Lang, gewit bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur met verhoogde schuurpoort, stallen en wagenhuis onder een steil zadeldak, uit de 19de eeuw. Achter het woonhuis: een afzonderlijk gewit bakstenen bakhuis uitgebreid met een berghok.


ID: 21591 | Bouwkundig element

Kasteel van Diepenbeek

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
De eerste burcht, het Oude Hof bevond zich in de nabijheid van de Breemakker. In 1433 werd de vrijheerlijkheid Diepenbeek verdeeld tussen de families Schoonvorst en van Gaver enerzijds en de families van Horne en de Merode anderzijds.


ID: 41641 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Koning Albertstraat 12-18, 16A-B (Diest)
Het Sint-Elisabethgasthuis, vroeger Groot Gasthuis genaamd, bestaat sinds 1250 op haar huidige locatie. De klooster- en hoevegebouwen dateren uit de 17de eeuw, de apotheek werd in 1710 geopend en de kapel werd in 1780 heringericht. Het ziekenhuiscomplex herbouwd door het stadsbestuur tijdens het tweede en derde kwart van de 19de eeuw.