Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 33390 | Bouwkundig element

Drongengoed

Drongengoedweg 9 (Aalter)
De Drongengoedhoeve, de voormalige abdijhoeve van de norbertijnen van Drongen, is een goed bewaarde getuige van bosontginning uit het midden van de 18de eeuw, waarvan de eerste ontginning startte in het midden van de 13de eeuw.


ID: 34828 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve bij Kasteel van Bellem

Mariahovelaan 6 (Aalter)
Kasteelhoeve, opgetrokken in tweede kwart 19de eeuw, na de heropbouw van het kasteel in 1815. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd in U-vorm rondom een met gras begroeid erf, toegankelijk via een brugje over gracht en ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met wapenschild van de baronie. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Aan weerszij van het erf, haaks op de straat, staan de bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken, geritmeerd door gedrukte rondboogarcade.


ID: 34703 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schuurlo

Schuurlo 10-11, 13 (Aalter)
Kasteeldomein bestaande uit een omgrachte site met hoeve Goed Schuurlo, minstens teruggaand tot de 18de eeuw, en een neotraditioneel kasteeltje uit het interbellum omgeven door park in landschappelijke stijl. Kasteel van twee bouwlagen opgetrokken uit baksteen met veel trapgevels met Brugse travee waarin kruiskozijnen en spitsboogveldjes. Ten zuiden, voormalig koetshuis van drie traveeën onder schilddak. Ten zuidoosten, voormalige oranjerie of speelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder schilddak.


ID: 34851 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteelsite Stuivenberge

Stuivenberg 3-7 (Aalter)
Gebouwtjes gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf en afgesloten door een gietijzeren hek, naar verluidt opgetrokken circa 1840 samen met het nu verdwenen kasteel Stuivenberge als neerhof en woningen voor jachtopziener en koetsier.


ID: 41427 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Elisabethlaan 103A-C, Gasthuisstraat 18, 22-24 (Aarschot)
Heden burgergasthuis. Middeleeuwse instelling die bijna volledig verwoest werd tijdens de troebelen van 1578. Wederopbouw aangevat tijdens tweede helft 17de eeuw, toen het beheer van het gasthuis overgedragen werd aan de grauwzusters.


ID: 12436 | Bouwkundig element

Kasteel Cleydael

Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.


ID: 38830 | Bouwkundig element

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, 6A (Affligem)
Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.


ID: 38843 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Saele of Hof te Hekelgem

Kasteelstraat 8 (Affligem)
Voorheen deel uitmakend van de leenroerige bezittingen van de abdij van Affligem. Het neerhof werd onder meer met afbraakmateriaal heropgebouwd in 1643; in 1689 opnieuw verwoest en hersteld en in 1802 wegens de Franse Revolutie verkocht.


ID: 31651 | Bouwkundig element

Kasteel de Corswarem

Hameestraat 67 (Alken)
Huidig kasteel gebouwd door de familie de Corswarem tussen 1762-65, na de verwoesting door brand van het vorig gebouw in 1761.


ID: 135403 | Landschappelijk geheel

Poldergebied van Lampernisse en omgeving

Alveringem (Alveringem), Diksmuide, Lampernisse, Oostkerke, Oudekapelle, Sint-Jacobs-Kapelle (Diksmuide), Eggewaartskapelle, Zoutenaaie (Veurne)
Dit gebied omvat de poldergebieden met graslanddepressie van de zogenaamde Kom van Lampernisse, de Vlavlakte en de aansluitende kleine dorpskernen van Lampernisse, Zoetenaaie, Oostkerke, Sint-Jacobskapelle en Oudekapelle. Het uitgestrekte gebied met sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polders met reliëfrijke graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning, vertoont een grote variatie in poelgronden en geulgronden. De site van het Leenhof Ter Wissche en de verdwenen kerken van Oostkerke en Zoutenaaie vormen bijzondere sporen van (vroeg-)middeleeuwse bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven met walgracht voor. De polder is doorsneden door talrijke vaarten en grachten. De Oude Zeedijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten bieden weidse vergezichten.