Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 130774 | Landschappelijk element

Twee opgaande dorpslinden

Gentse Steenweg (Zottegem)
Twee opgaande dorpslinden waarvan de inplanting doet vermoeden dat ze als welkomstboom zijn voorzien, mogelijks een toegang naar een erf dat nu niet meer herkenbaar is. Omdat de bomen hier op het openbaar domein staan is het ook mogelijk dat ze als herdenkingsboom zijn geplant.


ID: 131629 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Grotstraat, Parkstraat (Zottegem)
De oorspronkelijke vredesboom werd vervangen door een opgaande linde en staat op het voorplein ten westen van de parochiekerk.


ID: 132767 | Landschappelijk element

Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij watermolen Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij het rad van de watermolen, een onderdeel uit een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de zon.


ID: 132772 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden bij het Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Het Hof te Wassenhove stond gekend als hengstenhouderij. Vier gekandelaarde linden dienden als schermbeplanting bij het gebouwtje aan de hengstenweide. De linden werden hier als schaduw boom geplant om de wachtende merrie van enige koelte te voorzien.


ID: 132721 | Landschappelijk element

Dubbele beukendreef bij kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef (Zottegem)
De Kasteeldreef bestaat uit twee delen die van elkaar worden gescheiden door de Kruisdreef. Het eerste deel, vanaf de Europaweg tot de Kruisdreef, is een enkele beukendreef. Het tweede deel is een zéér lange dubbele dreef (circa 475 meter lang) van opgaande gewone beuken die gesitueerd is tussen de Kruisdreef en het plein vóór de voorhof van het kasteel. Deze laatste dreef wordt hier beschreven in de inventarisatiefiche. Het is een aanplanting die halverwege de 20ste eeuw werd uitgevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel bomen gekapt in het kasteeldomein om met de opbrengst de belastingen op eigendommen en de successierechten te betalen voor de tijdens de oorlog overleden familieleden. Het is een dubbele dreef met een onregelmatig plantverband. Bij het kruispunt met de Kruisdreef staan er ook oudere lindebomen.


ID: 132722 | Landschappelijk element

Beukendreef Kasteeldreef bij kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef (Zottegem)
De Kasteeldreef bestaat uit twee delen die van elkaar worden gescheiden door de Kruisdreef. Het eerste deel, vanaf de Europaweg tot de Kruisdreef, is een beukendreef van jonge opgaande bomen die op het einde van de 20ste eeuw werd uitgevoerd ter vervanging van zéér oude beuken die nog uit de periode van de aanleg van het domein in de 18de eeuw dateerden. De bomen werden geveld om veiligheidsredenen.


ID: 130356 | Landschappelijk element

Lindendreef bij kasteelgracht kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
De dreef ten noorden van het kasteel, langs de kasteelgracht, bestaat uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrij anderzijds bestaat nog uit de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard, er zijn nog 10 van de 15 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden.


ID: 132723 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrijen bij erekoer kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Tussen de dubbele kasteeldreef en het voorhof van het kasteel is de dreef pleinvormig verbreed om een weids blikveld op het kasteel mogelijk te maken. Dit plein is afgeboord met twee rijen gekandelaarde lindes. Deze aanplanting is nog een restant van de 18de-eeuwse parkrealisatie. Er is wat uitval en de samenstelling bestaat uit winterlinde, zomerlinde en Hollandse linde. Vermoedelijk is de ongelijksoortigheid het resultaat van verschillende inboeten die gebeurden met lokaal ingezameld plantgoed.


ID: 132704 | Landschappelijk element

Jonge opgaande kapellinde

Knutsegemstraat, Vierschaar (Zottegem)
Volgens aloude traditie werd bij de Onze-Lieve-Vrouwkapel een lindeboom aangeplant. De jonge boom staat bij het kruispunt van de Knutsegemstraat en Vierschaar.


ID: 131620 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kruiswaterplein (Zottegem)
Centraal op het Kruiswaterplein staat een gekandelaarde linde. De boom is er vermoedelijk gekomen ter vervanging van een vredesboom na de Eerste Wereldoorlog.