Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 45251 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met leilindes

Kapellestraat (Zwalm)
Kapel met voorgevel van grotwerk, ommegangstaties, beschaduwd door linden, gebouwd in 1876, vergroot in 1941, omgevend tuintje toegankelijk via twee ijzeren hekjes van 1955.


ID: 130080 | Landschappelijk element

Vier leilindes bij grotkapel

Kapellestraat (Zwalm)
Het perceel met de grotkapel wordt aan de straatzijde volledig ingenomen door vier geleide linden. Twee aan beide zijden van de kapel met tussen de bomen telkens een hekje dat toegang geeft tot de kapelhof. De hoogte van de geleide bomen is 3 meter en ze worden op traditionele wijze tot op deze hoogte periodiek bijgeknipt.


ID: 130114 | Landschappelijk element

Twee welkomstbomen bij het kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef (Zwalm)
Bij het begin van de kasteeldreef staan twee mooi ontwikkelde, opgaande zomerlinden. Ze vervullen er de functie van welkomstbomen, soms ook wachters genoemd en zijn op traditionele wijze aangeplant bij de toegang tot het kasteeldomein. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee Hollandse linde, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 277 cm.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.


ID: 130136 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom

Kerkstraat 22 (Zwalm)
Op traditionele wijze is er een lindeboom aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een Hollandse linde met een stamomtrek van 200 cm.


ID: 130185 | Landschappelijk element

Twee opgaande welkomstlinden

Knokstraat 52 (Zwalm)
Op 19de eeuwse stafkaarten is er een hoeve ingetekend op het achterliggend perceel ten opzichte van de huidige bewoning langs de Knokstraat en dat bereikbaar was via de nu nog aanwezige losweg. De hoeve is verdwenen en het enigste dat nog als reminiscentie aanwezig is, zijn de twee welkomstbomen bij de historische toegang tot het erf. Het zijn twee opgaande linden, een zomerlinde en een Hollandse linde.


ID: 130174 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud van holle weg

Konkelstraat (Zwalm)
De Konkerstraat is een holleweg die diep geërodeerd is in de oostelijke steile helling van de vallei van de Moldergembeek. Om verdere erosie te beperken werden onder andere de taluds van de holle weg beplant, meestal met hakhout. De beplanting al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt bestaat uit esdoorn, hazelaar, es, canadapopulier, boskers, zomereik, vlier, linde en olm.


ID: 45312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Blasiuskapel met linden

Kouteren (Zwalm)
Bakstenen kapel onder zadeldakje met smeedijzeren kruis, gedateerd 1776 en beschaduwd door vier linden.


ID: 130342 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde kapellinden bij Sint-Blasiuskapel

Kouteren (Zwalm)
Bij de Sint-Blasiuskapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Hiervan resteren vier gekandelaarde bomen, de vijfde is verdwenen en stond naar verluid achter de kapel. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep.


ID: 130210 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Krekelstraat 41 (Zwalm)
Bij de erftoegang en in de hoek van het erf staan, aan de straatzijde, de restanten van een oude kapellinde. Uit de opslag werd een nieuwe opgaande boom gekweekt, opdeze wijze werd het genetisch materiaal van de oude linde in situ bewaard. Op het moment van de opname was de kapel in een slechte toestand en amper zichtbaar ten gevolge van de sterk uitgegroeide stamopslag van de linde.