1404 resultaten
ID: 308068 | Landschappelijk element
Vijverplein (Zutendaal)
De linde werd na de Eerste Wereldoorlog in 1919 aangeplant als vredesboom. De boom werd in 2020 vervangen door een nieuwe boom, via een ent van het oorspronkelijke materiaal.
ID: 130316 | Landschappelijk element
Armekleie 12 (Zwalm)
Aan de zuidwestzijde van de woning Armekleie 12 is er een schermbeplanting met opgaande lindebomen. De typische lindenopslag aan de stambasis is dienstig als afsluitingshaag en wordt als scheerhaag onderhouden. Het planten van boomschermen om de woning of aanhorigheden te beschermen tegen zon, wind en regen is hier een traditioneel gebruik.
ID: 130325 | Landschappelijk element
Armekleie 2 (Zwalm)
Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd dicht bij oude boerderijgebouwen een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker ingeplant zijn en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.
ID: 130104 | Landschappelijk element
Beekmeers (Zwalm)
Te Meilegem, meerbepaald ten zuidoosten van de Meilegemstraat, hebben alle wegen dezelfde naam, namelijk Beekmeers. Bij een van die doodlopende wegjes vindt je op het einde ervan en dicht bij Beekmeers nr. 18 een oude lindeboom. Volgens de kaart van P.C. POPP (ca. 1865) is het huidige gebouw Beekmeers 18 nog het enige wat rest van de verdwenen Beekmeershoeve. De boom is ingeplant aan de overkant van de weg en werd destijds aangeplant als hoekboom bij een losweg. Het is een lindeboom met zwaar uitgegroeide stamopslag.
ID: 130120 | Landschappelijk element
Beekmeers, Gaverstraat (Zwalm)
Bij het kruispunt van de Gaverstraat met Beekmeers staat een zeer oude lindeboom met een stamomtrek van circa 4 meter. Hij werd er geplant in de scherpe hoek van een kadastraal perceel als hoekboom. De boom staat er tevens bij een van de toegangen naar het klooster en is er mogelijks gezet als welkomstboom, ook op deze plaats voorkwam hij bij het oprijden het afkorten van de bocht. Het betreft hier een Hollandse linde die vermoedelijk bij de tweehonderd jaar oud is. De boom heeft een gedegenereerde vorm en gezien de bijzonder eigenschap van lindes om goed te regenereren heeft de boom, mits goede verzorging, nog een zéér lang leven te goed.
ID: 130097 | Landschappelijk element
Beekmeers 51 (Zwalm)
Aan de straatzijde en bij de as naar de centraal gelegen voordeur van het woonhuis zijn twee welkomstbomen geplant bij een voormalige smalle toegang. Het zijn lindes die over het pad naar elkaar toe zijn geleid.
ID: 130153 | Landschappelijk element
Beekmeersstraat 1 (Zwalm)
Op traditionele wijze is links van de toegang tot de hoeve een gekandelaarde lindeboom aangeplant. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de boom de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.
ID: 130061 | Landschappelijk element
Bergstraat (Zwalm)
Op oude kadasterkaarten zijn er op dit perceel gebouwen in getekend. Deze gebouwen zijn sinds lange tijd verdwenen. Enkel de lindeboom die bij de gebouwen was geplant als schermboom is hier als een getuige blijven staan.
ID: 130141 | Landschappelijk element
Biestmolenstraat 8 (Zwalm)
Twee enorme hakhoutstoven van linde zijn aangeplant als zonnescherm bij het rad van de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werd geconstrueerd en tegen het zonnelicht diende beschermd te worden. Hout werkt en de duurzaamheid vanonder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.
ID: 130248 | Landschappelijk element
Borstekouterstraat 59 (Zwalm)
Het pittoreske kasteeldorpje bezat nog tot in juli 2007 zijn imposante dorpslindes. Eén boom is toen bij een storm afgebroken en kwam op de kerkhofmuur terecht. De bomen werden gevaarlijk en zijn vervangen. Het aftakelen van de bomen is begonnen nadat het pleintje werd verhard met straatklinkers en de boomwortels hierdoor ernstig werden beschadigd en in een boomonvriendelijk milieu terecht kwamen. Nieuwe lindebomen zijn in dezelfde plantvakken van twee bij twee meter geplant. Twee zoals voorheen als wachters of welkomstbomen bij de inkom van het kerkhof en twee meer in het midden van het plein.